Třetí album Alice Cooper znamenalo definitivní průlom

7. duben 2015

Na přelomu 60. a 70. let svou kariéru startovala tehdy ještě skupina, nazvaná podle svého lídra Alice Cooper. Dvě kalifornské desky nahrané u Franka Zappy ohlas neměly, a tak se skupina rozhodla nastolit nový směr a trefila se do černého.

Na začátku sedmé dekády se kapela upsala velkému labelu a hlavně se dala dohromady s producentem Bobem Ezrinem. Ten i později stál u největších úspěchů kapely i samotného Alice Coopera a zaslouženě patří mezi producentskou smetánku.

Třetí deska kapely z roku 1971 se jmenovala "Love It To Death" a přestože nešlo o rezignaci na rozmáchlejší kompozice a konceptuální projekty, byla průlomová. Jakoby Ezrin chlapcům vysvětlil, že si mohou hrát na umění, ale vedle toho je nutné mít i přímočařejší písničky.

Takovými byly třeba "Is It My Body" nebo především "I´m Eighteen", první skutečně velký hit. Úžasný nástup písně s foukací harmonikou (sic!) a dokonalý slogan "Je mi osmnáct a nevím co chci" se závěrečným, vykřičeným "Je mi osmnáct a líbí se mi to!", to prostě muselo zabrat.

Už o dva roky později vznikl majstrštyk "Billion Dollar Babies", ale i "Love It To Death" se právem řadí mezi rockovou klasiku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.