Triumvirat byli německou odpovědí na superskupinu ELP

22. únor 2015

Přelom 60. a 70. let přinesl mimo jiné i vznik celé řady skupin, jejichž zvuku vévodily klávesy. Nejslavnější byli Emerson, Lake & Palmer, my jsme měli slovenské Collegium Musicum, u našich západních sousedů dominovali Triumvirat.

Skupinu založili už na sklonku 60. let skladatel a hráč na klávesové nástroje Hans-Jürgen Fritz, bubeník Hans Bathelt a baskytarista Werner Frangenberg. Odtud i samotný název. Na černých kotoučích debutovali v roce 1972, zlatá léta pak přišla v polovině 70. let.

Významnou měrou se na tom podílel příchozí zpěvák Barry Palmer, který zpíval velmi dobře a navíc ve svém rodném jazyce, tedy žádná "německá angličtina", kterou tolik trpěly nahrávky jinak výtečných Eloy. Vše samozřejmě podtrženo vynikajícími instrumentálními výkony základní trojice.

Už v roce 1975 vydané album "Spartacus" je považováno za klasiku progresivního roku i v anglosaském světě. O rok později vydaná "Old Loves Die Hard" dává větší prostor klasickému piánu, v delších kompozicích ale najdete všechny základní atributy žánru se spoustou dobrých muzikantských nápadů.

Jednoho si všiml i hudební skladatel Karel Svoboda, který ve skladbě "The History Of Mystery" našel motiv, který následně velmi umně využil v televizním seriálu "Návštěvníci". Nejen kvůli němu stojí deska skupiny Triumvirat z roku 1976 za slyšení.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.