Úžasný večer s Gregory Darlingem korunovala Imagine

29. říjen 2015

Americký zpěvák Gregory Darling odehrál a odzpíval v Olomouci výtečně gradovaný koncert. Vystačil si sám s velkým koncertním křídlem a kytarou, přítomné diváky v sále si získával každou další písní víc a víc. Ve finále ho nechtěli pustit a přídavků bylo na další vystoupení.

Svých 15 minut slávy si Gregory Darling užil na přelomu 80. a 90. let s kapelou Darling Cruel. „Bylo to obrovské, koncerty, MTV, prodali jsme přes 100.000 alb debutu během pár dní, ale hudební business nás dostal. Neustáli jsme nutnost natočit další album,“ vzpomíná dnes s mírnou hořkostí Gregory.

Hudby se ale nevzdal, psal písničky pro Juliana Lennona, před deseti lety začal vydávat sólová alba s dobrými kritikami, ale nevelkým prodejním úspěchem. I proto se na novince Songs From Under The Hat vrací k nejsilnějším písním své sólové dráhy. „Lidi je mnohdy ani neměli šanci slyšet,“ uvědomuje si Gregory.

Jak velký potenciál ve svých písních Gregory Darling má, potvrdila sváteční Koncertní středa Českého rozhlasu Olomouc. Skladby oděné pouze do nejjednodušší možné instrumentace vás dostanou i ze záznamu, o pocitu přímo v sále nemluvě, včetně bonusové „lennonovské“ tečky.

V říjnu jsme si připomněli nedožité 75. narozeniny Johna Lennona. Devátého zazněla přímo ve vysílání živě Imagine v podání amerického kytaristy Tonyho Ackermana, další Američan Gregory Darling nejslavnější píseň tohoto Brita zazpíval na závěr svého setu na konci října.

Někde uprostřed Moravy, v nějaké Olomouci, ale díky Youtube jste ji mohli (a můžete) poslouchat kdekoli na světě. Uměli jste si to v minulém století představit?

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.