V Legendách zazní oceněný riff Led Zeppelin

17. září 2014

Posluchači britského veřejnoprávního rozhlasu před nedávnem vybrali nejlepší kytarový riff všech dob. V silné konkurenci si nakonec palmu vítězství odnesl ten ze skladby Led Zeppelin "Whole Lotta Love". O důvod víc připomenout si druhé album skupiny, které písnička otvírá, v našich Legendách.

Pro Led Zeppelin nebylo úplně jednoduché natočit po výtečném debutu v roce 1969 novinku, která by úspěch minimálně zopakovala. Skupina vzniklá na troskách Yardbirds ale měla mocně našlápnuto, což dokazuje hned úvodní song.

Přes (pro mnohé) úletovou střední pasáž jde o stále ceněnou záležitost, vystavěnou na geniálním kytarovém riffu. Na desce je ale mnohem víc povedených skladeb ("Thank You", "Heartbreaker", Ramble On" nebo z bluesových kořenů vyrostlá "Bring It On Home"), a tak se nemůžeme divit, že dvojka Led Zeppelin je stále žádaným zbožím.

Kompletní diskografie skupiny teď znovu vychází s nově remasterovaným zvukem. Jak zní její druhý díl můžete posoudit ve středu 17. září po 18. hodině v Legendách ČRo Olomouc, s další klasikou se na vás těší Jirka Matějů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.