Valící se kameny v Legendách

21. únor 2014

Jedním z nejlepších a navíc posluchačsky nejúspěšnějších alb skupiny Rolling Stones je "Some Girls" z roku 1978. Některými pomalu odepisovaný dinosaurus se nečekaně vzepjal k vynikajícímu výkonu, který je po zásluze oceňován i po více než 35 letech. Tuto výjimečnou deskou jsme si připomněli také v Legendách.

Rolling Stones na tom nebyli ve druhé polovině 70. let nejlíp. Po výtečných albech šla úroveň nahrávek v polovině dekády dolů, nejrůznější závislosti si začaly vybírat svou krutou daň. Z talentovaného kytaristy Micka Taylora se stala během pěti let v kapele troska a ani oba hlavní protagonisté na tom nebyli nejlíp.

Keithovi hrozil v Kanadě 20 letý trest za převážení drog, Mick se rozváděl, nový kytarista Ron Wood sice zapadl, ale experimentálně laděná deska "Black And Blue" měla tak špatné prodeje, že si licenci mohl dovolit i Supraphon. Anglií začíná otřásat nástup punku a v zámoří začíná zuřit diskotéková horečka.

A právě do téhle doby se ideálně trefuje "Some Girls". Z dusavého otvíráku "Miss You" se stává diskotékový hit, rádia si zamilují "Beast Of Burden", řadu dalších skladeb si díky jejich až punkové jednoduchosti a syrovosti vezme za své nová generace posluchačů. Rolling Stones dokázali, že se s nimi musí stále počítat.

Spustit audio