"Vesmírný hippie" Steve Hillage

5. listopad 2014

Mezi utajené skvosty artrockové hudby 70. let patří i debut kytaristy, na kterého přísahají mimo jiné hvězdy progresivního rocku na čele s Porcupine Tree. Album "Fish Rising" je perlou, kterou si prostě musíme pustit v Legendách.

Steve Hillage si jako kytarista dokázal vydobýt renomé už v poměrně raném věku (je ročník 1951). Jeho nejvýznamnější angažmá se váže k působení v kapele Gong, kde napomáhal dostávat posluchače do jiných světů.

V polovině 70. let ale cítil nutnost promluvit sám za sebe. Deska "Fish Rising" je nejvíce ceněnou položkou jeho diskografie. Těžko identifikovatelné uskupení lidí vytvořilo pod kytarovým diktátem hlavního impresária (přezdívaného "Hippie z jiného vesmíru") strhující muziku na pomezí art a space rocku.

S výjimkou dvou miniatur na desce najdete tři kompozice kolem 10 respektive 15 minut. Legendy vám z tohoto magického výletu mohou nabídnout jen část. Přesto stojí za to na tuhle výpravu vyrazit a třeba se nechat inspirovat k většímu hledání.

První listopadovou středu vám Legendy nabízejí "Fish Rising" Stevea Hillage.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.