VIDEO: Podívejte se na legendární spojení Radima Hladíka s rockovou kapelou a jazzovým bigbandem

7. prosinec 2016

V září 2015 odehrál Radim Hladík spolu s Blue Effectem a Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma koncert s názvem Nová syntéza v neskutečně vřelé atmosféře amfiteátru Korunní pevnůstky v Olomouci. Za 45 let to bylo počtvrté a naposledy, co se obě tělesa spojila pro živé hraní. Pro většinu z patnácti stovek fanoušků to byl splněný sen.

Nová syntéza bylo jedinečné album, které v dobách tuhé normalizace působilo na naší scéně jako paprsek světla a naděje. Naděje, že i u nás se mohou špičkoví muzikanti dostat do nahrávacích studií a tvořit hudbu s vyššími ambicemi. Dvě alba, první čistě instrumentální a druhé už zpívané, vyšla v letech 1971 a 1974.

Jak složitá to byla doba ukazuje fakt, že na jedničce nesměl být zpěv. Instrumentální skladby ano, ale s texty měl minulý režim obrovský problém. A tak třeba skladbu „Má hra“ si mohli fanoušci vychutnat kompletní pouze na koncertech.

A dodnes platí: klobouk dolů před skladatelským uměním a hráčskou virtuozitou Radima Hladíka a jeho spoluhráčů. O jeho muzikantském perfekcionismu svědčí i příběh olomouckého videozáznamu. Hladík si hned po koncertě vyžádal zvukovou nahrávku a s mixem si ještě několik měsíců hrál ve špičkovém karlínském studiu A. Nijak si přitom nelámal hlavu synchronizací upraveného zvuku s původním obrazem – hudba je přece na prvním místě.

Samozřejmě tím poněkud zkomplikoval postprodukci videa, které se k vám tak dostává až poté, co nás v neděli 4. prosince zastihla smutná zpráva o odchodu Pana kytaristy do hvězdné kapely tam někde na nebesích.

Čtěte také

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka