Všestranná redaktorka Alena Vykydalová

6. říjen 2014

Jednou z prvních redaktorek, které nastoupily na jaře roku 1994 do Českého rozhlasu Olomouc, byla Alena Vykydalová.

Po studiích na střední ekonomické škole v Olomouci vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Palackého – obor Výchova a vzdělávání dospělých se specializací na literaturu, divadlo a film. Studium ukončila doktorátem. Poté patnáct let – až do jeho zrušení - pracovala v Okresním kulturním středisku v Olomouci. Věnovala se amatérskému divadlu, společenskému tanci (tomu i aktivně), lidovému tanci, měla na starosti i společenskou zábavu. Byla to zejména práce s amatéry a pro amatéry, ale setkávala se při ní i s profesionálními umělci.

Po zrušení Okresního kulturního střediska se musela poohlédnout po jiné práci. Ta se nabízela v nově se rodícím olomouckém rozhlase. „Obnovené studio Českého rozhlasu Olomouc se chystalo rozšiřovat vysílání. Díky předchozí práci jsem se zajímala spíše o místo produkční. Tehdejší ředitel Stanislav Červenka mi ale překvapivě poslal pozvánku ke konkurzu na místo redaktora zpravodajství, produkční tenkrát zkrátka nepotřebovali. Když jsem viděla ten zástup lidí, mezi mini i řadu novinářů, moc jsem nevěřila, že by to mohlo vyjít. Ale vyšlo,“ vzpomíná na svůj příchod do Českého rozhlasu Olomouc Alena Vykydalová.

Po úspěšném konkurzu byla přijata do funkce redaktorky zpravodajství. Český rozhlas Olomouc postupně rozšiřoval své vysílání, tím také přibíral další redaktory a ukázala se potřeba specializace na jednotlivé obory.

Technik Milan Plodek a redaktorka Alena Vykydalová s posluchači ve Velké režii

Díky své všestrannosti vystřídala Alena Vykydalová za dvacet let působení v rozhlase celou řadu oborů: zdravotnictví, kulturu, seniory, kriminalitu… Kromě zpravodajství z těchto oblastí našeho života si čas od času „odskočila“ k vesměs živému vysílání Větrníků ČRo Olomouc se zajímavými hosty.

I když už dnes spolupracuje s ČRo pouze externě, připravuje vlastivědné Toulky krajem, pořady s kolegyní Jiřinou Stoklasovou, se kterou svého času živě moderovala i posluchači oblíbený Babinec. Alena Vykydalová rovněž spolupracovala na některých rozhlasových dokumentech s plzeňským režisérem Miroslavem Buriánkem, např. na pořadu z vltavského cyklu Ismy po česku Lovci orchidejí aneb rekonstrukce příběhu docenta Číhalíka, který byl spolu s přítelem Jindřichem Šmitákem na Novém Zélandu nařčen z krádeže vzácných květin. Živý ohlas získal rovněž pořad Celebrity v Ponorce aneb Gumové projektily Milana Kozelky.

Všestrannost, komunikativnost, investigativní přístup, ale i humor – to jsou největší devízy dlouholeté redaktorky ČRo Olomouc Aleny Vykydalové. Ostatně ten humor jí byl asi dán v rodině do vínku: vždyť jejím bratrem není nikdo jiný, než populární humorista, znalec češtiny a vtipný komentátor života kolem nás Ivo Šmoldas.

autor: sul
Spustit audio