Vychutnejte si melodický rock skupiny Black Tiger

22. duben 2015

Původně studiový projekt zpěváka Jana Trbuška a kytaristy Jiřího Doležala dostal i koncertní podobu a během pěti let se Black Tiger dokázali z regionu dostat až na špičkovou úroveň žánru.

Melodický rock nebo tzv. AOR ("Rock pro dospělé") se narodil za oceánem na přelomu 70. a 80. let. Skupiny jako Foreigner, Boston nebo Journey začaly hrát chytlavý repertoár, postavený na rockovém základě a silných melodiích s hitovým potenciálem.

V Evropě tento žánr splynul s nástupem tzv. NWOBHM ("Nové vlny britského heavymetalu"). Vše bylo ostřejší, kytary nabroušenější a vokální projev drsnější. Větší příklon k AOR se objevil až s úspěchem švédských Europe (hit "Final Countdown"), ale to vše bylo spíš ojedinělé.

Velký ctitel této muziky, zpěvák Jan Trbušek nikdy neuhnul ze své cesty a zarputilost se zdá se vyplatila.

Renesance tradičního pojetí "Rocku pro dospělé" přišla na přelomu milénia, paradoxně díky zájmu z Evropy. Nejen v postkomunistických zemích našli někdejší idolové dostatečné zástupy fanoušků na koncertech. Díky italskému vydavatelství Frontiers a jemu podobným vznikají nové desky.

Písničky z předloňského EP "Road To Rock" zcela obstojí vedle klasiků žánru a fanoušci s napětím vyhlíží regulérní album. Jan ale nechce nic uspěchat.

Kapela samotná zaznamenala během posledních dvou let obrovský posun, vhodně hráčsky doplněna hraje čím dál lepší koncertní sety, což mohla díky předskokanství ocenit i řada renomovaných interpretů.

Pro koncert v Českém rozhlase Olomouc jsem po dohodě s kapelou zvolil unplugged verzi, tedy akustické pojetí, díky kterému vynikne vlastní síla jednotlivých písní. To klasické elektrické necháme až po vyjití alba.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.