Živě ze Studia 1

15. září 2014

Velké studio Českého rozhlasu Olomouc s plochou přibližně 120 metrů čtverečních je jako stvořené nejen k natáčení náročnějších rozhlasových inscenací nebo kapel, ale také k živě přenášeným koncertům. Této myšlenky se v roce 2002 chopil také folkový redaktor Sandy Nosek.

První kapelou, která v následujícím roce v rámci pořadu Živě vystoupila a hrála nejen pro publikum v sále, ale také pro posluchače u rozhlasových přijímačů, byla olomoucká skupina DC Vocal. Od té doby v rámci folkových střed proběhly už 102 koncerty. Ten slavnostní stý ve studiu nabitém k prasknutí odehrála v únoru letošního roku skupina AG Flek.

Po té folkové přibyly další koncertní středy Českého rozhlasu Olomouc. Byl to cyklus Mimo formát, zaměřený na okrajové žánry moderovaný Jaromírem Pavlíkem a jazzová Mlýnice Richarda Mlynáře. Rockli live má dodnes na starosti moderátor a současný vedoucí programu Jiří Matějů.

„Dostali jsme se do úžasného stádia, protože jsme každou středu vysílali jinak zaměřený koncert, který šel do celého regionu z našeho vysílače na Pradědu. V roce 2012 nastal určitý zlom, protože se měnila programová struktura regionálních stanic Českého rozhlasu. Naše vysílání, které do té doby běželo do dvaadvaceti hodin, bylo zkráceno do devatenácti třiceti, poté do devatenácti hodin. Proto aktuálně vysíláme z Olomouce vždy druhou středu v měsíci koncerty, které jsou zajímavější tím, že jsou v rámci sdíleného vysílání Studia Noc předkládány posluchačům všech regionálních stanic. Už ovšem nemůžeme obsáhnout takovou šíři interpretů,“ popisuje.

Jiří Matějů

„Já jsem se bavil s lidmi, kteří jsou zainteresovaní v tom celoplošném vysílání Studia noc, a vím o číslech té posluchačské základny. Hovoří se o třiceti až čtyřiceti tisících posluchačů, komu se to poštěstí hrát před takovým publikem?“, dodává řečnickou otázku Sandy Nosek.

Jak Sandy Nosek tak Jiří Matějů se shodují, že přestože prostředky, které jsou určeny na honoráře kapel, nejsou rozhodně nijak závratné, daří se do olomouckého rozhlasového studia zvát i špičkové a slavné interprety. Mezi takové patří několikanásobný slovenský slavík Peter Cmorík, zpívala tu Jana Kratochvílová, kapela Nightwork a další. Spousta z pozdějších hvězd českého hudebního nebe tu vystoupila v době, kdy ještě zdaleka nebyly tak známé.

Sandy Nosek

To se týká třeba i Tomáše Kluse, který byl jedním z prvních hostů Jiřího Matějů: „Na našem koncertě tehdy sedělo v publiku asi dvacet pětadvacet lidí, kterým jsem sám koncert doporučil. Už za pár měsíců na jeho vystoupení do U-klubu přišlo asi pět set lidí a je mi jasné, že dnes už bych ho k nám na koncert nedostal. Hrál tehdy se svým kytaristou za honorář asi tisíc korun, o nějž kytarista přišel, když musel zaplatit pokutu za to, že omylem vjeli na olomouckou pěší zónu.“

Více o koncertech studia noc uslyšíte v archivně historickém cyklu Hlásí se Olomouc v neděli 7. září ve 14:30 na vlnách Českého rozhlasu Olomouc.

autoři: sul , Aleš Spurný
Spustit audio