Po stopách dolu Barbora u Medlova

1. září 2022

Těžba železných rud na Uničovsku je známá již od pravěku, jak koneckonců potvrzují třeba archeologické nálezy z nedalekých Želechovic. Těžba s přestávkami pokračovala po celé feudální období a právě tady skončila nadobro – i když, to už se říkalo v této oblasti možná vícekrát.

Okolo Medlova se začalo s dolováním železných rud již před třicetiletou válkou. Svědčí o tom mimo jiné privilegium o zřízení hamru v Medlově, kde se ruda zpracovávala.

V okolí vesnice, ale také u Králové, Zadního Újezda i jinde, najdeme ještě mnoho stop po dolování rud. Stačí projít lesíky kolem a dávné jámy a odvaly, pamatující ještě povrchovou těžbu, jakoby ožívaly.

Když se vrátíme na ono inkriminované místo na svazích bočního vrcholku kopce Holubice nad Medlovem, zjistíme v historických dokumentech, že tady se poprvé začalo kutat poměrně pozdě - až na počátku 19. století. Za vším stála rodina Rotschildů, kterým v té době pařily Vítkovické železárny. Uhlí měla rodina dost, ale ruda se na Ostravsku nevyskytovala, tak ji geologové hledali, kde se dalo.

Od Pradědu na Hanou to dnes vezmeme přes jedno staré důlní dílo. To stávalo na kopci nad Medlovem, přímo na dnešní hranici Šumperského a Olomouckého okresu. Do historie někdejšího dolu Barbora se vydáme s Mirkem Kobzou, který nám mimo jiné prozradí, že důl se tady rušil a znovu otvíral hned několikrát a kdo tedy ví, zda se tu za pár let nezačně zase těžit.

autor: kbz
Spustit audio