Procházka Dřevohostickým lesem

17. srpen 2015

Dřevohostice jsou malebným městečkem v údolí říčky Moštěnky na Přerovsku. Pozoruhodný je zdejší zámek, zajímavá zvonice, lidové stavby či farní kostel. Návštěvník tohoto města na dohled od památného Hostýna by však neměl pominout také přírodní krásy zdejšího kraje.

Zdánlivě jich není mnoho – okolní krajina je po staletí intenzivně zemědělsky využívána, a byla tak přetvořena člověkem k jeho obrazu, že její původní tvář zůstává skryta. Ne však všude, místy přece jen najdeme lokality, které se původní přírodě alespoň přibližují a k těm rozhodně patří i Dřevohostický les.

Kolem městečka najdeme tři větší lesní masívy: Havránek, Chodobnou a Dřevohostický les. První dva jmenované lesy leží na jih od města, ten třetí najdeme severně od centra mezi osadami Radkova Lhota, Nahošovice, Bezuchov a Hradčany.

Z hlediska odborného je Dřevohostický les izolovaným lesním masívem obklopeným hospodářsky využívanou půdou. Má rozlohu necelých 310 hektarů, což sice není mnoho, na zdejší krajinu je to ale pořádný kus lesa.

Když se v této krajině mluví o lese, většinou jde o les listnatý. Tak je tomu i v tomto případě, kdy se jedná o cenný fragment přírodě blízkých, převážně dubohabrových porostů s navazujícími loukami a malými sady.

Do stínu dřevohostického lesa vás vezme Mirek Kobza ve rozhlasové pohlednici Od Pradědu na Hanou.

autor: kbz
Spustit audio