Nikdo neví, proč vypálili Český Malín

13. červenec 2013

Sedmdesát let letos uběhne od vypálení volyňské vesnice Český Malín. Český rozhlas Olomouc toto výročí připomene dokumentem „Nikdo neví proč“ vycházejícím z pamětí obyvatel, kteří tento masakr přežili.

Češi žili na ukrajinské Volyni od druhé poloviny 19. století, kdy je k osídlení zdejšího kraje pozval car. Byli zvyklí tvrdě pracovat a jejich vesnice patřily k nejbohatším v kraji. Plnili dodávky a úřady je vesměs nechávaly na pokoji. Dokonce i po dobytí Volyně Němci v roce 1941.

Až osudné ráno 13. července 1943 obsadil vesnici Český Malín kontingent německých vojáků. Svolali obyvatele pod záminkou kontroly dokumentů. Pak oddělili muže od žen a začalo nemilosrdné zabíjení. Pod palbou či v ohni zapálených budov zahynulo 370 obyvatel obce - mužů, žen i dětí.

Nový Malín - kostel

Část těch, co přežili, našla po válce nový domov v městečku Frankštát nedaleko Šumperka, jenž na počest obětí masakru přejmenovali v roce 1947 na Nový Malín.

Právě v Novém Malíně natočil Mirek Kobza dokument připomínající tuto tragédii. Hlavní slovo v něm má pamětnice – Antonie Kechrtová, která se zachránila jen díky tomu, že ráno osudného dne odjela nakupovat do města. V ruinách Českého Malína zahynuli oba její rodiče a sourozenci. „Maminku jsem poznala podle zbytků šatů – tělo bylo k nepoznání,“ vzpomínala i po letech se slzami v očích při natáčení.

Nový Malín - Milostná studánka

Vypálení Českého Malína provází řada historických nejasností. Nikdo například neví, kdo dal k akci rozkaz a proč se vlastně Němci rozhodli vypálit právě Český Malín. „Bližšímu osvětlení událostí brání i dosud nepřístupné archívy v Rusku. Tak zůstáváme v nejistotě,“ vysvětluje Marek Štencl, který se v Novém Malíně historií tragedie zabývá.

Dokument dostal název „Nikdo neví proč“ a odvysíláme jej v rámci cyklu Toulky krajem v neděli 14. července.

autor: kbz
Spustit audio