Toulky krajem pozvou na procházku Šumperským hřbitovem

1. listopad 2013

V čase vzpomínky na všechny zesnulé se i Toulky krajem Českého rozhlasu Olomouc vydaly na místo posledního odpočinku. Společně s šumperským historikem Drahomírem Poláchem nabídnou procházku po tamním městském hřbitově, který vyniká jak krásou některých zdejších hrobek, tak zejména množstvím zajímavých osobností života tohoto města, které jsou zde pochovány.

Nejstarší pohřebiště bývalo kolem kostela

Jak bývalo zvykem, nejstarší pohřebiště obyvatel města Šumperka se nacházelo kolem farního kostela sv. Jana Křtitele, který vznikl ve 2. polovině 13. století. Toto pohřebiště bylo užíváno do roku 1784, kdy bylo na základě josefínských reforem rušeno. V období reformace byl v šumperku zřízen hřbitov pro protestanty v místech dnešních Jiráskových sadů. Po bitvě na Bílé Hoře byl tento hřbitov postupně přeměněn na katolický a po zrušení pohřebiště u kostela byli obyvatelé města pochováváni právě zde. To trvalo až do roku 1886, kdy byl otevřen dnešní městský komunální hřbitov, na němž byli ukládání k věčnému spánku všichni obyvatelé Šumperka bez ohledu na náboženské vyznání. Pohřebiště bylo již k roku 1899 rozšířeno o horní část a společně se hřbitovem v místní části Temenice se stal místem posledního odpočinku většiny obyvatel města.

Podnikatelské hrobky jsou dodnes obdivuhodné

Podobu novému hřbitovu dal vídeňský architekt a šumperský rodák Karl Saidl, který je také pravděpodobným autorem rodinné hrobky podnikatelské rodiny Saidlů nedaleko hlavního vchodu. Právě honosné hrobky jsou dnes pro šumperský hřbitov typické. Bohaté zdobení, významná umělecká díla, symbolický baldachýn nad hrobkami a také rozvětvené příbuzenstvo pohřbené pod jednou střechou jsou zde k vidění u několika podnikatelských rodů. Připomeňme například rodiny Oberleithnerů, Sieglů, Kleinů, Schimke, ale třeba i členy známého olomouckého rodu Primavesi. Pozoruhodné jsou i reliéfy některých členů těchto rodin na náhrobcích, které jsou dnes mnohdy jedinou možností, jak lidem, kteří stáli u počátků prosperity města, kterému se na přelomu století říkalo malá Vídeň, pohlédnout do tváře.

Hrobka rodiny Saidlů - majitelů sudkovské přádelny

Čestné pohřebiště je místem odpočinku významných donátorů města

Významné osobnosti jsou pohřbeny také na tzv. čestném pohřebišti. Kromě významných starostů města zde najdeme také pomníky mnoha donátorů, kteří se zasloužili například o výstavbu městského chudobince, sirotčince ale také třeba městské nemocnice. Zajímavou osobností je také první primář šumperské nemocnice August Hager, který zde rovněž našel místo posledního odpočinku.

Vojenské pohřebiště si vyžádala přítomnost lazaretu

V době první světové války byl Šumperk lazaretním městem a častá umrtnost zdejších pacientů si vyžádala potřebu zřídit také vojenské pohřebiště. To vzniklo v horní části nového hřbitova celkem zde bylo pohřbeno více než 400 vojáků. K nim pak přibyli i další v době II. světové války. Přestože část ostatků těchto padlých byla exhumována, stál se zde nachází několik set válečných hrobů a jména padlých připomíná malý pomník uprostřed vojenské části hřbitova.

Pomník na vojenském hřbitově

Další zajímavé informace o šumperském hřbitově si můžete poslechnout v neděli 3. listopadu v Toulkách krajem.

autor: kbz
Spustit audio