Divoká jízda Rychlebskými stezkami

5. červenec 2015

Náš výlet začal v červnu roku 2014 na olomouckém hlavním nádraží, přestupovali jsme pak v Zábřehu a v Lipové – Lázních. Z vlaku jsme vystoupili v Žulové, sedli na kolo a jeli asi pět kilometrů do výchozího bodu Rychlebských stezek.

Tady jsme museli přesedlat na kolo celoodpružené s širšími pneumatikami a s naším průvodcem a instruktorem, šéfem zdejšího centra Pavlem Horníkem jsme mohli vyrazit vstříc dobrodružství.

Na starých loveckých chodnících v těžko přístupných místech kamenitých lesních terénů na úbočí Rychlebských hor v severní části našeho kraje i naší republiky najdeme stezky pro ty, kteří mají rádio přírodu, čerstvý vzduch a vzrušení.

Budují je tu milovníci terénní cyklistiky od roku 2008, dnes je v provozu síť asi 65 km tras. Jde o ucelené okruhy vedoucí na základnu s informačním centrem, půjčovnou terénních kol, parkovištěm a dalším turistickým servisem.

Součástí výukového centra, kde se začátečník může naučit pracovat s těžištěm je prostor tzv. pump-tracku. Dá se tu nacvičit jízda, při níž není na terénních nerovnostech potřeba tolik šlapat.

Jízda v terénech je specifická, a tak jsou pro ni vhodná terénní – cele odpružená kola, s širokými pneumatikami, která si v pořadu prohlédneme a stezky si na nich projedeme.

Na cestě se setkáme s různými povrchy a podmínkami pro jízdu. Zapotíme se šlapáním do kopce, osvěžíme u studánky Panny Marie, ochladí nás kapky příjemného deště. Zažijeme i rychlost při sjezdu. Poznáme místo nazvané podle velkého kamene, přes nějž se také jezdí - Velryba. Pocvičíme nervy při přejezdech úzkých můstků a z hor se rozhlédneme po okolí.

Velryba

Jízda v terénech je náročná nejen na fyzičku, ale i na pozornost. Naší výhodou bude zkušený jezdec, náš průvodce, šéf centra, pan Pavel Horník. Dozvíme se od něj, jak nejlépe sledovat cestu, jak si poradit s neposedným kolem a podobně. V okolí Černé Vody najdeme přírodní a kulturní zajímavosti, zatopené lomy, zříceninu hradu Kaltenštějn, skalní útvar Píšťala a skály, které lákají lezce.

V blízkosti se nachází Žulová s Boží horou, ojedinělým kostelem, kousek dál jsou Nýznerovské vodopády a další atraktivní lokality Rychlebských hor.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio