Juliův vrch v centru Olomouce

12. říjen 2014

Svatomichalské návrší v Olomouci najdeme přímo v centru města sevřené mezi Horním a Dolním náměstím. Jeho stavby ční na skále a hradbách nad Bezručovými sady zvanými Olomoučany také Výpad, právě podle výpadu Michalského.

Jde o místo, které svou dispozicí odedávna vybízelo k osídlení. Zdejší domy mají gotické základy a řada z nich je zapsána mezi kulturní památky. Podle pověsti tu kdysi stávala římská pevnost - sídlo Julia Caesara, který podle této legendy město založil. Ozvuk jeho jména prý také slyšíme v názvu historického hlavního města Moravy: Juliův kopec, Juliova hora, tedy Julio-montium, Julio-mons.

Protože se jedná o nejvýše položené místo v centru Olomouce, dalo se snadno uvěřit, že právě tady v dávných dobách bylo hlavní mocenské centrum okolí – olomoucký hrad. A tak nedopatřením byla jedna ze zdejších ulic pojmenována Na Hradě a dnešní obyvatelé města tak říkají celému návrší.

Jak už jsme zmínili, toto místo bylo obydleno odedávna, později tu sídlil fojt a také zasedal zemský sněm. Připomíná to název Panské ulice, která sem vede z Dolního náměstí. Na místě gotického kostela, k němuž přiléhal dominikánský klášter, byl v druhé polovině sedmnáctého století postaven jeden z nejvýznamnějších olomouckých barokních chrámů – kostel sv. Michala. Dnes tvoří dominantu nejen tohoto místa, ale patří k významným stavbám, které svými třemi kopulemi přispívají k jedinečnému pohledu na město.

Žerotínovo náměstí

Ke kostelu přiléhá teologický seminář a konvikt. Stavba významného architekta Antona Archeho. Najdeme tu řadu budov spojených s rozvojem olomouckého školství na počátku dvacátého století. V té době tu vznikla také kaple zasvěcená Janu Sarkanderovi, kterého v Olomouci v roce 1995 svatořečil Jan Pavel II.

K velmi významným stavbám, v těsném sousedství svatomichalského chrámu patří modernisticko-secesní skvost, skvěle zasazený mezi barokní památky, na jehož stavbě a výzdobě se podíleli významní umělci a architekti; přátelé rodiny Primavesi, která tu nechala vilu na místě dvou zchátralých renesančních domů v letech 1905 -1906 postavit, Franz von Krauss a Josef Tölk, Anton Hanak a Gustav Klimt.

Více se dozvíme od oblíbeného olomouckého historika Milana Ticháka, s nímž si prostor projdeme.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio