Na hřbitově v Loučné se pohřbívalo v litinových rakvích. Najdeme tu i hrobky slavné rodiny Kleinů

30. březen 2017

Loučná nad Desnou se za posledních dvacet let proměnila k nepoznání. Kromě rozvoje průmyslu, cestovního ruchu i turistických a sportovních atrakcí se zde však nezapomínalo ani na památky a díky tomu zde najdeme mnoho míst, která stojí za návštěvu. Jedním z nich je i prostor někdejšího starého hřbitova v Loučné a jeho nejbližší okolí, které rozhodně stojí za to vidět.

I když je toto místo na dohled od hlavní silnice procházející vesnicí, všimne si jej jen málokdo. Kdo však zastaví u zdejší restaurace Stará Pošta naproti zámeckému parku a nahlédne za ni, už jej patrně k návštěvě upravené místo někdejšího hřbitova stejně jako alej mohutných lip zláká. Právě touto alejí se nejprve vydáme k nejvýše položené pozoruhodnosti tohoto místa, místu posledního odpočinku rodiny Franze Kleina.

Kdo se jen trošku zajímá o průmyslovou historii monarchie, není mu toto jméno neznámé. Franz Klein I. byl vůdčí silou bratské firmy rodiny Kleinů, jejich stavební, železářské ale i jiné podnikání přesáhlo hranice regionu i celé monarchie. Od roku 1844 rodina vlastnila také rodné vízmberské panství a tak se není co divit, že našli její příslušníci místo svého posledního odpočinku na dohled od místního zámku, který byl jejich sídlem.

Lipová alej vedoucí k hrobce je jednou z nejzachovalejších v okolí. Stromy byly vysázeny ve druhé polovině 19. století a přes drsné podnebí jsou stále ve velmi dobré kondici. Celkem je zde 61 stromů, z nichž největší má obvod kmene přes tři a čtvrt metru.

Hrobka rodiny Kleinů v Loučné

Samotná hrobka byla vybudována v letech 1886 – 1887. Odráží i to, čím se lidé, pohřbení zde, zabývali. Monumentální pomník doplňuje ozdobný plot z těžké litiny, odlitá socha, která připomíná sochu sv. Alžběty umístěnou v zámeckém parku, a šest náhrobních desek. Pod nimi jsou pohřbeni Franz I. s manželkou, Franz II. s manželkou a pět jeho potomků.
Když poutník dojde až na konec lipové aleje, pochopí, proč si asi Kleinové vybrali k pohřbení právě toto místo. Je odsud krásný výhled nejen na okolní hory, ale také na loučenský zámek a zámecký park.

Cestou zpět stojí za to zastavit se také na místě někdejšího hřbitova. Dnes už zde zbylo z původního pohřebiště jen pár náhrobků. Nepozoruhodnější památkou je tak bezesporu někdejší hřbitovní kaple, postavená v empírovém slohu kolem roku 1846, mimochodem právě díky financím rodiny Kleinů. Kaplička má uvnitř dochovanou nástropní malbu Vzkříšení Lazara.
Po stranách vstupního portálu jsou náhrobní desky dvou zdejších farářů, centrálnímu prostoru vévodí korpus Krista na kříži.

Lipová alej vedouckí k hrobce patří k nejzachovalejším v jeseníkách

Samotný hřbitov byl založen už mnohem dříve, než kaple. Roku 1786 jej otevřeli na pozemku bývalého panského dvora pro nově založené obce Filipovou, Kociánov a Vízmberk (dnes Loučná). Nebylo to však dobře zvolené místo, neboť zde je velmi vysoká hladina spodní vody. To vedlo až k neobvyklému způsobu pohřbívání nebožtíků v litinových rakvích. Hřbitov sloužil až do šedesátých let 20. století, kdy byl zrušen.

autor: kbz
Spustit audio