Sešup ze čtrnácti metrů a skok z obří houpačky vám rozhodně vyplaví adrenalin

8. červen 2017

Tentokrát se s reportáží Přímo z místa Českého rozhlasu Olomouc vyřádíme v adrenalin parku zasazeném mezi jesenické kopce. Vyzkoušíme si skok z obří houpačky, jízdu na kladkové lanovce, několik překážek v lanovém centru v lese mezi stromy a projedeme se na koni.

Areál se nachází na stráni nad Českou Vsí a je odtud hezký výhled třeba na rozhlednu Zlatý chlum nad městem Jeseník. „V blízkosti jsou Rychlebské stezky pro jízdu na horských kolech a teď máme v okolí i pět nových cyklotras v délce od pěti do sedmi kilometrů,“ upozorňuje na možnosti dalšího sportovního vyžití vedoucí adrenalin-parku Jeseníky Jan Glombiček, který je naším dnešním průvodcem a instruktorem.

Trasy zmíněných Rychlebských stezek jsme si na odpružených kolech v pořadu Přímo z místa také projeli. Pár kilometrů od areálu adrenalinového parku si může návštěvník projít jeskyně Na Špičáku. My ovšem přicházíme k první disciplíně, kterou dnes absolvujeme.

Rozcvička v korunách stromů

V lese mezi stromy prosvítají prvky lanového centra. Podobně jako na sjezdovkách jsou tu trasy rozlišeny barevně na modrou, červenou a černou. Po oblečení lezeckého postroje z popruhů a karabin a nezbytné instruktáži vyrážíme nahoru. Nejprve se na zkoušku vydáváme do menší výšky na trenažér, kde si zkoušíme zhoupnout se na laně podobně jako po liáně a absolvujeme krátkou jízdu na kladce. Potom po žebříku míříme na podestu ve výšce asi čtyř metrů. Pro začátek volíme nejlehčí trasu.

Co je před námi? Přechod přes kládu, překážka zvaná tramvaj neboli chůze po laně s možností držet se tří svislých lan připomínajících madla ve zmíněném dopravním prostředku. Dále spíše odpočinkový lanový most, přecházíme po třmenech s prověšeným lanem a překážkami, které nejsou v rovině, tady už si člověk i trochu více procvičí svaly, přejíždíme mezi stromy na kladkách, jak se dozvídáme od instruktora, jsme už ve výšce asi šest metrů nad zemí.

Adrenalinová věž s lezeckou stěnou

Následuje nepálský most, kde jsou lana k držení zavěšena do véčka a pro nohy jsou přichystána po sobě následující desky, zavěšené trochu nakřivo. Protože nemáme čas, přistavují nám pracovníci parku žebřík, a my se přibližujeme k dalším zážitkům na louku.

Několik cest vzhůru

Tady stojí věž s lezeckou stěnou. „Máme asi čtyři možnosti výstupu: Provazová síť je z polypropylenových lan, která se pohybují, takže výstup je náročnější, podobně, jako kdybyste šplhali na lodi po stěžni. Levá strana je poměrně jednoduchá – složená z dřevěných smajlíků a určených hlavně pro děti. Lezecká stěna poskytuje asi šest cest. Nejjednodušší je opět určena dětem, ta nejtěžší už vyžaduje trochu umu a lezečky,“ říká vedoucí parku Jan Glombiček.

Překonat strach a skočit

My se vydáváme nahoru cestou nejjednodušší po kůlu, do kterého jsou nabity kovové výčnělky. „Dostáváme se do výšky asi třinácti čtrnácti metrů. Váš úkol bude jednoduchý, posadit se do sedáku a absolvovat po laně cestu na kladce dlouhou asi sto padesát metrů,“ dostávám pokyny od našeho průvodce. Lano se ztrácí někde mezi stromy, a já sbírám odvahu, následuji instrukce, sedám si do postroje, nohy dávám před sebe, a po čase mizím v průseku mezi stromy.

Pohoda v koňském sedle

Poté odpočívám od adrenalinových zážitků v jízdárně. Umožňuje mi to instruktorka Denisa Adlová a trpělivý koník Majkl. „Je to americký quarter, pracovní plemeno, které se využívá v turistických jízdárnách anebo na rančích. Tito koně umějí dobře pracovat s lidmi i s dobytkem, známe je i z westernových filmů. Celkem tu máme třináct koní různých plemen,“ vysvětluje Denisa a ujišťuje mě, že kůň je vhodný pro děti, ale pokud je někdo odvážnější může si na něm zkusit jet i klusem.

Aleš Spurný na koni

Nejvíc adrenalinu

Po návratu k lanovým atrakcím a k Janu Glombičkovi následuje prvek, který mi do žil vlije asi nejvíce hormonu, který má park v názvu. Přestože houpačka, ke které míříme je viditelně nižší, než věž s lezeckou stěnou a kladkovou lanovkou (jak říká pan Glombiček, měří devět a půl metru), úkolem je seskočit z podesty dolů zavěšený na lanech upevněných na sloupech několik metrů před stanovištěm. Po záblesku, ve kterém si nic neuvědomuji, se točím a houpu na lanech a relaxuji, když s hlavou obrácenou k nebi pozoruji plující mraky.

Zastřel si prase

Poslední, opět odpočinkovou disciplínou, je protentokrát lukostřelba na prostorové terče v podobě lesních zvířat. Kupodivu se po instruktáži dvěma ranami dvakrát strefuji do terče ve tvaru kance, i když ne přímo na komoru. Tím dobrodružství v Adrenalin parku Jeseníky v České Vsi zachycené v pořadu Přímo z místa končí.

Pohled přes pastviny k horám
autor: Aleš Spurný
Spustit audio