Bezděkov stojí za návštěvu, i když zde končí cesta

30. červen 2022

Jako je velmi frekventované příjmení Bezděk, tak je i častý výskyt vesnic s názvem Bezděkov, kterým dali dávní Bezděkové své jméno. To je koneckonců patrně i případ Bezděkova, který najdeme v Bouzovské vrchovině v malé úžlabině přítoku Třebůvky.

K odlišení od ostatních obcí stejného jména se kdysi v případě této vesnice užívalo upřesňujícího jména Bezděkov nad Třebůvkou, ale dnes, kdy je obec součástí Bouzova, se s ním už nesetkáváme. Malebná obec, do níž nás zavede silnička překonávající Třebůvku po mostě na půl cesty mezi Doly a Kozovem, stojí rozhodně za návštěvu i přesto, že pro auta zde cesta končí. Naopak turisté se mohou vydat po naučné stezce Lišky Bystroušky do kopců kolem Veselí a Vranové.

Historie Bezděkova se začíná psát rokem 1350, kdy byl uváděn jako součást panství hradu Vraní hora nedaleko sousední Vranové. Později je však už vesnice uváděna jako nedílný majetek bouzovského panství, s nímž pak sdílí veškeré osudy až do roku 1720, kdy jej Bernard Skrbenský z Hříště prodal majitelům žadlovického panství. Zde se obec dočkala zániku vrchnostenské správy.

Vesnice byla od počátku zemědělskou osadou. V roce 1398 je v obci zmiňován mlýn, který dodnes stojí, ovšem ve značně pozměněné podobě. Dnes slouží jako pila. V 18. století zde existoval panský hospodářský dvůr. Na jeho rozparcelovaných pozemcích vznikla později horní část Bezděkova zvaná Kudlov.

Vystoupáme-li poměrně prudkou cestou do centra obce, zaujme zejména svou malebností i zajímavými památkami. Tou nejviditelnější z nich je nedávno opravená kaple sv. Antonína z roku 1849. Byla postavena na místě původní dřevěné kapličky. Mimochodem farním kostelem pro Bezděkov byl nejprve kostel sv. Jiří v Lošticích, teprve později byla obec převedena do farnosti bouzovské. Ze stejného období jako kaple pochází i kamenný kříž uprostřed obce. Pozoruhodná je zde i prastará lípa srdčitá, která má obvod kmene téměř 4 metry.

Kříž při cestě k chatám

Právě lípa možná pamatuje i dávné obyvatele obce. V roce 1771 jich zde žilo 171 přibližně ve třiceti domech. Nejvíce obyvatel měla vesnice v roce 1834, kdy zde v 35 domech bydlelo celkem 262 usedlíků. Zdejší děti docházely do školy v Bouzově, teprve v roce 1913 byla ve vesnici slavnostně posvěcena vlastní školní budova. Až do roku 1960 byla vesnice samostatnou a patřila k zábřežskému okresu. Zároveň se teprve počátkem tohoto roku stala součástí Bouzova a s ním i olomouckého okresu.

Kromě kaple najdeme v obci i několik dalších křížů a památnou sošku Panny Marie u staré cesty od mlýna k obci. Nejpůvabnější na Bezděkovu je jeho okolí. Ostroh nad Třebůvkou se stal místem rekreace pro mnoho chatařů, turisté zase ocení panenské lesy a louky nad vesnicí.

autor: kbz
Spustit audio