Bezuchov byl v 16. století jedním z center Českých bratří

22. březen 2017

Najdeme jej v Podbeskydské pahorkatině, severně od Dřevohostic, kde se rozkládá na svazích mírné sníženiny, odkud vytéká jeden z bezejmenných přítoků Oprostovického potoka. Odpradávna nese tato malebná vesnice jméno Bezuchov a dnes je známá hlavně jako křižovatka cyklostezek, které krajem Záhoří vedou.

Bezuchov je, jak hlásají i webové stránky obce, jedinou vesnicí tohoto jména u nás. To je pravda, ale už méně známé je, jak vesnice ke svému jménu přišla. Takže, dle lexikonu Místní jména na Moravě a ve Slezsku se dozvíme, že úplně v roce 1365 se obec psala Bedrzichow, o sedm let později už jako Besuchow a v 19. století už jako Bezuchov.

Podle historiků a jazykovědců však na jménu, které by mohlo evokovat něco barbarského jako řezání uší, ve skutečnosti nic divokého není. Patrně jej obec získala od svého lokátora. Zde už však tajemství máme. Jmenoval se Bezuch nebo Bezucha, či jeho jméno znělo Uch, či Ucha a obec byla založena bez jeho přítomnosti? To už však patrně nezjistíme.

Počátky osídlení Bezuchova sahají až hluboko do minulosti. Odpradávna zde sedláci na polích vyorávali stopy dávných kultur, zejména kamenné nástroje a střepy hliněných nádob. Nejstarší nálezy datují osídlení zdejšího kraje až do neolitu. Obyvateli tohoto kraje byli tzv. lidé s lineární keramikou, kteří zde měli i své sídliště.

Kaple na návsi je z konce 19. století

Také podoba historické části obce, která připomíná slovanské okrouhlice, by mohla být známkou, že zdejší osídlení je velmi letité. Obec se uzavírala branami, což dodnes potvrzují pomístní jména. O to pozoruhodnější je, že historie Bezuchova zapsaná v letopisech počíná až ve 14. století, kdy je obec výslovně zmíněna až v již zmíněném roce 1365.

Až do poloviny 16. století byl Bezuchov samostatným statkem. To znamená, že nepodléhal žádnému jinému domíniu. Za 200 let se uvádí 17 držitelů statku, což prozrazuje, jak se majetkové poměry proměňovaly.

Balvany s obrými tvary pocházejí ze zdejší pískovny

V roce 1552 se obec dostává do majetku Viléma ze Žerotína sedícího tehdy na Dřevohosticích. Právě za Žerotínů se obec stala jedním z center Českých bratří. Zdejší sbor měl sídlo v bratrském domě č. p. 1 u Staré brány, který později, od roku 1747 sloužil jako zákupní rychta. Podle dochovaných zpráv právě zde na útěku zemřel v roce 1594 spolutvůrce Bible Kralické a bratrský biskup Pavel Jessen, původem z Lipníka nad Bečvou

Po Bílé Hoře bratrský sbor zanikl. Roku 1635 odtrhl kníže Václav z Lobkowicze Bezuchov od Dřevohostic a prodal jej Janovi z Rottalu, čímž se obec stala součástí dominia se sídlem v Bystřici pod Hostýnem. Téměř výhradně zemědělská osada se postupně rozvíjela.

V budově někdejší školy dnes sídlí ubytovna

Od roku 1785 jsou zmínky o vyučování v Bezuchově a v roce 1884 zde otevřeli pro tento účel postavenou školní budovu. Škola zde existovala až do roku 1975. Nejstarší památkou vesnice je pískovcový kříž z roku 1752 v Zábraní. Naopak nejviditelnější památkou je bezesporu pěkně opravená kaple sv. Floriana na návsi. Byla postavena v roce 1895.

Kromě dalších drobných sakrálních památek rozhodně stojí za procházku zdejší náves, která je velmi rozsáhlá a při které se dochovaly některé staré statky. A ještě jednu pozoruhodnost v Bezuchově najdeme. Jsou to zvláštní kulovité balvany, které jsou roztroušeny po obci. Pocházejí ze zdejší pískovny a jejich původ musíme hledat až ve starších třetihorách.

autor: kbz
Spustit audio