Bohuslavice na Šumpersku prý založil dávný rybníkář Bohuslav

23. únor 2017

Bohuslavice na Šumpersku jsou jednou ze šesti obcí tohoto jména na Moravě. Leží v rovině samotné nivy řeky Moravy s nesmírně úrodnou půdou. V minulosti obyvatelstvo postihovaly povodně, které braly majetek i lidské životy. Navzdory tomu obec vytrvala od středověku až doposud.

Cesta do Bohuslavic bývala za vlhčích let často součástí zpravodajství Zelené vlny. Rozvodněná Morava úsek mezi Lukavicí a Bohuslavicemi zaplavovala několikrát do roka. V poslední době je vody málo, a tak inundační lávka pro pěší pomalu rezaví, protože se používá jen výjimečně.

Kaple u silnice do Hrabové

V samotné obci najdeme dodnes stopy po povodni z roku 1997. Tehdy byl celý katastr vesnice týden pod vodou a spadlo devět domů. Obecní zápisy prozrazují, že velká voda do Bohuslavic opravdu přicházela až příliš často. V roce 1814 například v obci stála 14 dnů. Další záplavy potom přišly v letech 1883 a 1938.

Bohuslav zakládal dnes neexistující rybník

Dějiny Bohuslavic jsou však mnohem starší. Podle lidové legendy souvisí s vodou samotné založení obce. Mezi samotou Háj u Třeštiny, Bohuslavicemi a Dubickem se prý už od nejstarších časů rozkládal rybník založený pravděpodobně už ve 13. století. To odpovídá době osídlování zdejšího kraje, kdy se v nedalekém Dubicku usadil královský lovčí Beneda. Právě on měl podle legendy věnovat jistému Bohuslavovi kus země západně od dubické tvrze, aby zde vybudoval rybník a staral se o něj. Bohuslav si podle legendy postavil stavení – pozdější rychtu č.p. 1, kde se usadil. V dalších letech se kolem domu usazovali další usedlíci a vznikla obec, která si vybrala jméno po svém zakladateli. Podle jeho hlavního poslání také měly Bohuslavice odpradávna na obecní pečeti vyobrazenou rybu.

Po rybníku dnes není ani stopy a jedinou vodní plochou mezi Dubickem a Bohuslavicemi je nedávno vytvořené jezero Hosena, které se doporučuje na koupání a zároveň představuje zajímavý biokoridor pro polní faunu obývající jinak obrovské lány kolem obce.

Vodní nádrž u obce.jpg

Obec však tehdy skutečně náležela k Dubicku. Majitelé vesnice se často střídali a obec byla dokonce rozdělena mezi dvě vrchnosti, zábřežskou a zvolskou. Od roku 1526 celá obec patřila pod správu zábřežského zámku.

Polovina vesnice náležící k Zábřehu už v 15. století výrazně utrpěla při stavbě rybničních hrází, kde sedláci museli robotovat na hraně lidských možností. Spory vyvolané odejmutím desátků z obce dubickému faráři, kam byly Bohuslavice přifařeny, se řešily ještě 200 let.

Obec má kapli, školu i mlékárnu

Bohuslavice se přesto rozvíjely. Ještě před třicetiletou válkou zde žilo 25 rodin. Před koncem vrchnostenské správy v roce 1834 zde už žilo 546 obyvatel. Kolem 500 osob zde bydlí i dnes. Zemědělství zde bylo hlavním zdrojem obživy. V roce 1905 si místní založili mlékařské družstvo a s ním i malou mlékárnu.

Budova Základní školy

Už od počátku 19. století chodil do Bohuslavic učitel z Dubicka a v roce 1815 byla v obci vybudována i školní budova. Kaple na návsi je zasvěcena sv. Petru a Pavlu a pochází již ze století osmnáctého. Kromě ní je ve vesnici k vidění i pomník padlých, několik kamenných křížů, a také pamětní desky místním rodákům Josefu Kutalovi, který padl u Tobruku a Hynku Voráčovi, který zahynul u Sokolova.

autor: kbz
Spustit audio