Bohuslávky - malá vesnička na úpatí Oderských vrchů

7. prosinec 2014

Bohuslávky jsou malou klidnou vesničkou rozkládající se na úpatí Oderských vrchů v nadmořské výšce necelých 300 metrů asi 6 km severně od Lipníka nad Bečvou. Do Bohuslávek se turista nejlépe dostane na kole. Buď přímo z Lipníka po značené cyklotrase nebo po průchozí trase vedoucí z Pohoří do Dolního Újezda.

Je zajímavé, jak rozmanité mohou být podmínky jen kousek od sebe. V centru Bohuslávek na mírném svahu obráceném na jih a ukrytém před severními větry je jako na jaře. Když vystoupáte po lesních cestách vinoucích se v serpentínách nad obce až na Slavkovský vrch s nadmořskou výškou 636 metrů, ocitnete se v jakoby jiném, drsném, horském světě.

A tak raději zpět do obce. Zdánlivě zde není co k vidění, ale informační tabule na návsi nám představí památky obce jako na dlani. Zmiňuje dva kříže – jeden u kaple Všech svatých, která byla vybudována už před rokem 1809. Druhý kříž pak najdeme na rozcestí směrem k Trnávce.

Chráněna je také jedna ze zdejších rolnických usedlostí – č.p. 28. Možná se mi to jen zdá, ale v prvcích lidové architektury na ní najdeme výraznou stopu empírového slohu. Když už jsme u těch památek, měli bychom se podívat také do historie.

V oboře najdeme staleté stromy

První zmínka o obci se nachází v tzv. Oseckém misálu a pochází z roku 1322. Zajímavé je, že tehdy zdejší panství patřilo drobným zemanům, kteří se po vesnici i psávali. V roce 1371 máme zprávu o prodeji zdejšího dominia zeměpánovi – tehdy markraběti Janovi – bratru krále Karla IV. Později se dostává vesnice opět do šlechtických rukou a její majitelé se často střídají. V roce 1738 získává panství Karel z Ditrichštejna.

Právě z dob jeho vlády nad obcí máme zprávy o dědičné rychtě v obci, která byla zárověň obdařena právěm šenkovat pivo a víno. Rychta dodnes stojí, byť ve značně pozměněné podobě. Najdeme ji pod č. p. 1. Dodnes se tomuto místu říká bývalá hospoda (byla zde ještě poměrně nedávno).

Ditrichštejnové drželi obec až do zrušení poddanství v roce 1850. Tehdy se obec dostala k lipenskému okresu, kde patřila k menším vesnicícm. Zdejší obyvatelé se živili zemědělstvím, část docházela za prací. V této době se obec zaměřila na vybudování silniční sítě. Byly vybudovány nové silnice do Lipníku, Loučky a Dolního Újezda. Samostatnosti si Bohuslávky užívaly až do roku 1976, kdy byly na čas připojeny k Lipniku. Nyní už je obec opět samostatná.

Asi nejvýznamnější turistickou atrakcí Bohuslávek, a také důvodem, proč sem rozhodně stojí za to přijet, je nevelký listnatý les, který najdeme po pravé straně cesty, po které do obce přijíždíme od Dolního Újezda. Už ze silnice nás překvapí prastaré duby přímo u cesty a také informační tabule.

Naučná stezka provede krásou lužního lesa

Na ní se dočteme, že Bohuslávky mají moměrně velký majetek v podobě lesa. Z toho větší část se nachází právě zde, v takzvané Oboře, která je tvrdým luhem typickým pro Moravskou bránu a také bariérou chránící obec před hlukem z nedávno vybudované dálnice.

Právě oborou prochází od roku 2006 pozoruhodná, byť jen necelý kilometr a půl dlouhá, naučná stezka Študentova. Své jméno dostala podle lesního inženýra Františka Študenta, který přes šedesát let spravoval lesy kolem Bohuslávek a bydlel v myslivně u Obory.

V samotné Oboře pak najdeme ukázky přírody živé i neživé – množství květeny, studánku, ptáky v korunách prastarých stromů různých druhů. A ještě něco, když se posadíte na lavičku v Oboře, za pár minut z vás spadnou trable všedního života a začnete všemi smysly vnímat krásu kolem sebe. A to je lepší relaxace v dnešní uspechané době, než všechny drahé welnes pobyty na světě.

autor: kbz
Spustit audio