Boží muka na místě, kde byl zabit šlechtic

Z Mikroregionu Moštěnka, kde jsme v našem cyklu Němí svědci historie navštívili vesnici Říkovice, se na chvilku přesuneme na periferii krajského města. To proto, že tu došlo k dramatické události, při níž se střetli šlechtici, kteří pocházeli právě z oblasti, ve které se v současnosti pohybujeme.

Majitelem panství Přestavlky a vesnice Říkovice by Vítek Říkovský z Dobrčic. Sousední vesnice na panství Moštěnice vlastnil Adam Štolbašský z Doloplaz, psal se také Adam Skrbenský. O řadě šarvátek a sporů zmíněných švagrů vypovídají dobové zprávy.

Na tříkrálovém soudu se v Olomouci v roce 1527 strhla mezi příbuznými hádka, a po ní si Adam s doprovodem počkal při cestě domů na družinu Jana a Vítka.

Při následném střetu byl Adam Štolbašský z Doloplaz v roce Vítkem Říkovským údajně v sebeobraně zabit, o čemž vypovídá nápis, který si můžeme i dnes přečíst na drobné památce postavené na místě události skrbenskými v roce 1713.

Jde o nejstarší dochovaná boží muka na Olomoucku. Originál si lze prohlédnout v expozici Příběh kamene Vlastivědného muzea v Olomouci. Kopie J. Stárka z roku 1792 stojí v ulici Tovární v místní části Hodolany, ukrytá pod mostem vnitřního obchvatu města za kontejnery na tříděný odpad.

Nápis na původních božích mukách byl předmětem soudních sporů mezi zmíněnými šlechtickými rody a díky němu také známe jméno zedníka drobné památky Jana Pročka, což je u podobných staveb neobvyklé. Náhrobek Adama Štolbašského najdeme v křížové cestě významného olomouckého kostela.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.