Buková u Bernartic bývala osadou zemědělců, ale i horníků

31. červenec 2014

Osada Buková už dnes přímo navazuje na jižní část mateřské obce, kterou jsou Bernartice. Ve volné zástavbě tak typické pro zdejší oblast je ale vcelku těžké poznat, kde vlastně jedna obec končí a druhá začíná. Přesto byla Buková kdysi obcí samostatnou a navíc obcí s velmi zajímavou historií. Pozve vás do ní i dnešní rozhlasová pohlednice Od Pradědu na Hanou.

Jméno obce je patrně jen nepřesným překladem původního německého pojmenování obce. To znělo v nejstarších dobách Buchwaldsdorf – tedy vesnice jakéhosi Buchwalda. Tak se v nejstarších dobách v německy psaných listinách často komolilo staroslovanské jméno Boguchval, a není tedy vyloučené, že první osadníci ve zdejším kraji mohli být zčásti slovanského původu.

Z lokační listiny z 6. 12. 1248 vydané za vlády biskupa Tomáše I., který byl v té době i úřadujícím nysským knížetem, se dozvídáme o založení mnoha obcí v tomto kraji, a není vyloučeno, že jednou z nich je i Buková. Spolehlivě se osada objevuje v pramenech v roce 1290, kdy měly zdejší pozemky výměru 9 lánů a byly rozloženy kolem dnešního Vojtovického potoka. Rozloha obce se postupně zvyšovala poté, co zanikaly osady v okolí. I díky tomu osada přežila neklidné válečné období. Kolem roku 1420 už měla obec dvojnásobnou rozlohu. Přesto ale za třicetileté války téměř zanikla. Vzpamatovávala až do poloviny 18. století, kdy teprve počet obyvatel dosáhl předválečného stavu.

Už od 18. století zde byla manufaktura na výrobu jehel. Dnes je průmysl v obci v úpadku

Buková bývala vždycky zemědělskou vsí. Máme zde ale i pozoruhodné zprávy o kutání dědičné štoly z roku 1532. Zajímavé je, že se nikde v listinách neuvádí, co se zde vlastně těžilo – archivář Rudolf Zuber se domnívá, že stříbrné rudy. Mnohem znatelnější jsou dnes ovšem stopy po těžbě kamene v menších lomech.

Už od počátku obce však máme zprávy o mlýně a také krčmě v obci. Obě tato zařízení měl ve svém držení rychtář. Zprávy o rychtě existují rovněž od počátků obce. Velmi zajímavé je, že se mezi jejich držiteli objevuje kolem roku 1601 jakýsi Hans Boblig. Zda se jednalo o příbuzného proslulého inkvizitora z čarodějnických procesů, se však neví. Na počátku 18. století měl zdejší rychtář rytířský titul. Spravoval celkem 23 poddanských rodin. Pozoruhodným průmyslovým odvětvím v Bukové se už v roce 1777 stala manufaktura na výrobu jehel, kterou založil Arnošt Michler z Vidnavy.

Zbytek někdejšího pomníku v Bukové

V polovině 19. století se Buková stále více integruje se sousedními Bernarticemi. Už od počátku vsi byla přifařena ke zdejšímu kostelu. V roce 1713 po ničivé morové epidemii povolil rychtář na pozemcích velkostatku výstavbu kaple Panny Marie Pomocné. Kolem roku 1777 měla osada vlastní školu. Nová budova pro ni byla postavena v roce 1810. Po vzniku obecního zřízení se Buková stala nedílnou součástí Bernartic, kam patří dodnes. V té době žilo v obci kolem 775 obyvatel.

Po odsunu původních obyvatel po II. světové válce se zdejší počet usedlíků výrazně snížil. Dnes tady žije kolem šedesátky stálých obyvatel. Z památek je asi nejviditelnější zmiňovaná kaple Panny Marie Pomocné. Najdeme zde ale i několik drobnějších sakrálních památek. Osada je křižovatkou několika cyklotras, které odsud vedou do Vlčic, Bernatic, Horních Heřmanic a Tomíkovic.

Rozhlasovou pohlednici Od Pradědu na Hanou z Bukové u Bernartic jste si mohli poslechnout ve středu, 30. července.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.