Co když omylem vyhodíte vánoční dárek? Na skládce ho najdou!

21. listopad 2014

Odpad je symbolem dnešní spotřební společnosti. Jeho množství od roku 1990 stoupá, a pokud by nebylo recyklace, mnohá města by řešila klasický problém „kam s ním“. I po vytřídění však zůstává množství materiálu, které ve většině případů končí na skládkách. Jednou z nich je ta v Medlově, která ukládá odpady už jednadvacet let.

Medlovská skládka se nachází na hranici katastru v polích nedaleko trati Uničov - Šumperk. Při pohledu od obce působí jako přírodní, travou porostlý pahrbek uprostřed svažitého pole. Při příjezdu je každé auto přivážející odpad nejprve zváženo a podle typu dováženého materiálu je mu určen přesný prostor, kde může odpad vysypat. Díky tomuto systému se tak třeba provozovatelům skládky podaří najít vánoční dárky, které děti, nevědouce, že se nejedná o odpad v pytlích, omylem vyhodily do popelnice a svozová firma je vyvezla právě sem.

Skládku v Medlově postavila společně obec a město Uničov v roce 1993. Je určena pro ukládání komunálního odpadu většinou z měst a obcí a také menších firem v okolí. Skládka je určena pro ukládání komunálního odpadu, stavební suti a také zbytků střešních krytin s obsahem azbestu. Za dvacet let své existence už je zprovozněna třetí etapa skládkového prostoru a roční objem uloženého odpadu se pohybuje od 20 do 30 tisíc tun.

Při stavbě podobných skládek je nesmírně důležité utěsnit skládkovací prostor. Kromě vhodného podloží, které musí být ověřeno geologickým průzkumem, je nutné při stavbě položit minerální těsnění. To se provádí vrstvami jílovité zeminy. V Medlově je podloží natolik kompaktní, že tato povinnost odpadla. Následuje vrstva plastové folie, která je neprodyšně svařena. Její těsnost i v době provozu skládky kontrolují pásky, které jsou v ní obsaženy a odhalí jakoukoliv netěsnost. Z této „vany“ je pak jediný odvod vody.

Doposud nezaskládkovaný prostor třetí etapy

Ta se ve skládce usazuje zejména po deštích či stání sněhu. Voda je odváděna do jímky, ze které je zpětně čerpána a používá se na zvlhčení odpadu na skládce pro snížení jeho prašnosti. V případě, že je vody moc, je odvezena na čistírnu odpadních vod. Kromě vody je pak ve skládce ještě jímán bioplyn, který se tvoří při rozkladu organických odpadů. Jeho množství díky separaci bioodpadů klesá, nicméně zde je jímán a využíván v kogeneračních jednotkách pro výrobu elektrické energie.

Životnost skládky v Medlově je pevně dána, nicméně může do ní promluvit také nový zákon o odpadech, který navrhuje zakázat od roku 2024 skládkování směsných komunálních odpadů. Ty by se měly vytřídit a využít i pro energetiku – tedy ve spalovnách. Po skončení provozu se skládka uzavře opět těsnicí folií, která z uloženého materiálu vytvoří neprodyšně uzavřenou čočku. Na povrch by se měla navézt zemina a na závěr dojde k ozelenění celého prostoru. Vznikne tak kopec, ze kterého je docela zajímavý výhled do okolní krajiny.

I prostor skládky může být biotopem pro živočichy

I tak se však skládka musí nadále sledovat. Odběr vody z kontrolních vrtů bude pokračovat ještě dalších třicet let.

autor: kbz
Spustit audio