Divadelní zákulisí Přímo z místa

31. srpen 2015

Vydejte se s námi po rozhlasových vlnách na procházku provozy největšího divadla v kraji.

Tentokrát jsme se výjimečně nesoustředili na jevištní umělce, ale spíše na ty profese, které se skrývají v zákulisí, ale které přispívají k tomu finálnímu diváckému zážitku. Moravské divadlo v Olomouci má 260 zaměstnanců, to jsme se hned po vstupu do budovy dozvěděli od ředitele Pavla Hekely, který nás tu přivítal.

Poté jsme s mikrofonem navštívili krejčovnu, kde právě připravují dvě stě kostýmů do baletní inscenace Spící krasavice, která bude mít premiéru v pátek 28. března v 19 hodin. Pod návrhy těchto kostýmů je podepsán výtvarník známý z České republiky i ze zahraničí, držitel několika prestižních cen, Josef Jelínek.

Samozřejmě, že se podíváme i na jeviště, jak probíhá technická zkouška baletu, jak se staví dekorace, vystoupáme na lávku, která se nachází ve výšce asi deseti metrů, kde je umístěna řada rozličných reflektorů a projektorů.

Zastavíme se také na velice zajímavém pracovišti paní inspicientky. Tady můžeme vidět monitory, malý zvukařský pultík a řadu dalších přístrojů a zařízení, kterými inspicient sleduje dění na jevišti a v orchestřišti a také mikrofony, jimiž volá umělce a technické pracovníky, tlačítka, kterými dává signály pro nástupy na jeviště a přestavby scén atp. Takový inspicient toho ale musí zvládnout mnohem více než jenom řídit představení a zkoušky. Paní Ilona Bláhová před zkouškou navštívila rekvizitárnu, zkontrolovala jevištní stavbu, zařídila kávu pro pana režiséra a domluvila termíny s hostujícími umělci, pak teprve volala herce na jeviště.

Kromě pracovišť a chodeb, kde je neustále rušno, se podíváme také do skrytých zákoutí. Vezmeme vás pod střechu s historickými krovy a shlédneme otvorem, pod nímž visí velký lustr, do hlediště. Na závěr se podíváme do prostoru, kterému tu říkají katakomby, jedná se o sklepy pod budovou, kde dříve bývala kotelna.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio