Firma na Přerovsku míchá voňavé směsi koření zákazníkům na míru. Už celých 25 let

18. říjen 2017

Začínali doslova na koleně, v garáži. Dnes provozují továrnu vybavenou nejmodernějšími technologiemi. Řeč je o firmě TRUMF z Dolního Újezdu na Přerovsku. Už 25 let vyrábí kořenící směsi pro průmyslové zpracování. A možná jste se s nimi setkali i vy. Třeba v uzeninách, kečupech nebo majonézách.

Továrna na okraji Dolního Újezdu denně zpracuje 20 tun koření. „Jeho pouť u nás končí a vlastně i začíná v místě zvaném karanténa,“ říká spolumajitel TRUMFu Pavel Vahala. Karanténa je velký sklad, odkud se linou nejrůznější vůně. Právě tady čekají suroviny v pytlích na další zpracování. Třeba česnek v granulích, lupínkách i v prášku, pepř z Vietnamu nebo Indie.

„V první fázi výroby je nutné provést u koření první laboratorní testy. Jeho cesta z exotických zemí sem k nám je daleká. Většinou je lodě vozí v kontejnerech do přístavu v Hamburku, pak je přivezou kamiony. Přírodní koření v zemích původu nabalí, pošlou, ale my musíme odhalit, jestli k nám nedorazí znečištěné. Bez plísně, bakterií. Ale také třeba bez kamínků, provázků nebo drátků,“ vysvětluje Vahala. Když jsou testy hotové a v pořádku, koření putuje dál. Sype se do různých drtících zařízení a mlýnů. Namleté koření pak čekají další testy.

TRUMF, výroba kořenících směsí

Důležitou funkci mají i tzv. ochutnávači. Je třeba najít ten správný vzorec, aby jedno koření příliš neutlačovalo chuť či vůně jiných. Pokud to není v zadání. „Náš zákazník není běžný spotřebitel v obchodě, ale průmyslový výrobce. Zadá nám požadavek jak své produkty dochutit, dobarvit. My hledáme ta správná koření a technologie. Ty pak zpracovatelům dodáme v několika variantách. Když si zákazník vybere finální verzi, dodáme mu technologický postup a pytlík namíchaného koření,“ popisuje Pavel Vahala.

Hotové směsi testují v malém masokombinátu

Převlékáme se do bílých plášťů, přes boty dáváme návleky, čepicí si zakrýváme vlasy. Vstupujeme totiž do prostor, kde vládnou přísné hygienické normy. Do masokombinátu. Tady se podle požadavků zákazníků namíchají suroviny, maso a kořenící směs. Z nich se vyrábějí třeba vzorky klobás, párků a salámů. Některé z nich se suší nebo udí. Krásně to tady voní a taky se ochutnává.

TRUMF - spolumajitel Pavel Vahala

V masokombinátu poznáte, že každý národ má jiné chutě. „Třeba Maďaři po nás chtěli šunku se skořicí nebo zázvorem. Klobásy zelené barvy, co tu visí, mají jít na Ukrajinu. Chtěli zkusit, jak budou chutnat s wasabi nebo s řasou,“ dodává Vahala.

Viděli jsme, jak se koření testuje, drtí, mele, zkouší v hotových výrobcích a teď míříme do výroby. Tady voní asi nejintenzivněji. „Vývoj a laboratoř jsou pro nás hlavou firmy a tady to je srdce,“ říká Pavel Vahala. Částečky v hale poletují vzduchem, zaměstnanci pracují s inhalátory. „Dá se na to zvyknout. Už to nevnímáme. Ta vůně z nás vyprchá tak během 14denní dovolené,“ komentuje jeden z nich se smíchem.

Poslední zastávkou je expedice. Místo, kde se označené pytle kořenící směsi objeví v obřích kartonových krabicích. TRUMF své výrobky vyváží do 17 zemí světa, převážně na východ, do států bývalého Sovětského svazu. Na začátku jsme zmínili, že každý den do továrny přivezou 20 tun koření. „A stejné číslo představuje i denní expedice hotových výrobků, která firmu zase opouští,“ uzavírá Pavel Vahala. TRUMF patří tady v okolí k největším zaměstnavatelům, jen továrna jich má 130. Dalších osm desítek pracuje na pobočkách v zahraničí.

autor: zem
Spustit audio