Jaká tajemství ukrývají bunkry na Staroměstsku?

21. březen 2015

Zadumaně až ponuře působila podmračená krajina v okolí Starého Města, když jsme ji navštívili při procházce po pevnostních objektech postavených v druhé polovině třicátých let minulého století. Tehdy byla na severu naší republiky vytvořena linie, která měla Československo chránit při napadení nacistickým Německem.

Na bunkry narazíte na staroměstských loukách a v okolních lesích celkem snadno. Dokonce je tu pro zájemce o vojenské památky vytvořen turistický okruh. Ten měří zhruba šest a půl kilometru a začíná a končí u staroměstského nádraží.

O objekty se stará Beton Bunker Club Kronfelzov, který jejími interiéry provádí zájemce z řad veřejnosti a v komplexu kasáren otevřel v roce 2008 muzeum. Název si klub zvolil podle velké dělostřelecké tvrze Kronfelzov, která měla být vybudována poblíž stejnojmenné osady mezi Starým Městem, Ostružnou a Brannou.

Stejně jako bunkry ani kasárna nebyla v době mobilizace v roce 1938 ještě zcela hotová. Objektů těžkého opevnění tu bylo z plánovaného počtu více než devadesáti postaveno osm.

V muzejní expozici sou dnes k vidění například těžký i lehký kulomet, lafety, také telefonní ústředny, komunikační zařízení, ruční ventilátor sloužící pro odvětrávání zplodin vznikajících při střelbě ven z bunkrů a další dobová armádní výzbroj, výstroj a technika. Exponáty doplňují také panely s informacemi a nástěnky představující jednotlivé objekty v krajině.

Těžký kulomet

Během naší návštěvy jsme si zevrubně prohlédli objekt stálého těžkého opevnění StM-S 31b s krycím názvem Ozdravovna. Jeho osádka měla hlídat silnici, mířící od státní hranice do vnitrozemí.

Objekt byl betonován v srpnu 1938 a vzhledem k podepsání Mnichovské dohody a následným událostem nebyl dokončen. Měl být osazen i pancéřovým zvonem sloužícím jako pozorovatelna.

„Tyto objekty projektovala přímo armáda. Vyrazila do terénu, udělala průzkum, vyhodnotila požadavky na zbraně, které by v místě byly potřeba, zakreslila terén, a tento materiál potom šel do projekčních kanceláří Ředitelství opevňovacích prací, kde potom skupiny odborníků vypracovaly plány na tyhle objekty“, prozradil pan Jiří Fiedler, který nám ukázal v podzemní části šachtu v podlaze určenou pro čerpadlo nad studnou s hloubkou vrtu 37 metrů.

Pohled šachtou pro pancéřový zvon na objektu StM-S 31b - Ozdravovna

Posádka mohla mít v místě uložený proviant, pohonné hmoty, munici a další zásoby na období čtrnácti dnů.

Navštívili jsme také takzvaný "Řopík" nazývaný právě podle zmíněného Ředitelství opevňovacích prací. Jde o objekt lehkého opevnění vzor 37. Ten nebyl určen pro stálou posádku, ale pro sedm vojáků polní armády.

Vojenské muzeum Beton Bunker Club Kronfelzov je otevřeno v sezóně o víkendech, po dohodě si pak můžete expozice i objekty prohlédnout v kteroukoli roční dobu.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio