Jako od Le Corbusiera. Historie kostela sv. Josefa v Senetářově by vydala na román

17. listopad 2022

Senetářov je vesnice na okraji Moravského krasu, kterou najdeme kousek od hranic Prostějovského a Blanenského okresu v údolíčku zařezávajícím se do náhorní plošiny Drahanské vrchoviny. Proslula muzeem starého bydlení, ale zejména moderním kostelíkem sv. Josefa.

Náves se na první pohled neliší od obcí v okolí, jen uprostřed překvapí vodním květem zarostlá nádrž s rozkvetlými lekníny a nad ní majestátné schodiště k pozoruhodné stavbě kostela, připomínající loď plující na neklidných vlnách dějin.

Historie kostela by vydala na román

Původně byla v Senetářově jen malá kaple z roku 1855. Za okupace hrozilo vesnici násilné vysídlení s tím, že zde vznikne vojenská střelnice pro jednotky německé Wehrmacht. Lidé z obce se na svátek sv. Josefa roku 1942 rozhodli, že pokud k vysídlení nedojde nebo pokud se sem ještě vrátí, postaví v obci jako poděkování kostel zasvěcený tomuto světci.

Po válce bohužel politická situace stavbě chrámu nepřála a vypadalo to, že lidé nebudou moci svůj slib splnit. Jenže, přišla šedesátá léta, politické uvolnění a také náklonnost správce jedovnické farnosti Františka Vavříčka, který o slibu věděl a jeho splnění podporoval. Kupodivu uskutečnění záměru přispělo i rozšíření silnice z Vyškova do Blanska, kterému překážela stará kaple, a tak pan farář požádal v roce 1968 úřady o stavbu kostela jako náhradu původní kaple.

Interiér kostela sv. Josefa v Senetářově

Bylo mu vyhověno a pak úřady na stavbu zapomněly. Mezitím, co spřátelené armády osídlovaly nedaleký vojenský újezd, v Senetářově vznikala unikátní sakrální stavba. V roce 1969 byl položen základní kámen a o dva roky později byl chrám podle návrhu brněnského sochaře a malíře Ludvíka Kolka hotový.

Celá stavba probíhala svépomocí a z příspěvků věřících. Úřady se o její existenci dozvěděly až těsně před dokončením a zavládla panika. Nejprve se uvažovalo o zboření kostela, o jeho přestavbě na kulturní dům, ale nakonec bylo jeho dokončení povoleno s tím, že nebude vysvěcen.

První bohoslužba v kostele proběhla v létě roku 1971 a světilo ji deset kněží, kteří pocházeli z této obce. Přišlo na ni přes 15 tisíc věřících, kteří do obce přicházeli lesem, neboť státní bezpečnost tehdy obklíčila obec a nechtěla do ní nikoho pustit. Kostel pak sloužil věřícím, byť vysvěcen byl až v roce 1991.

Stavba inspirovaná dílem Le Corbusiera stojí na návsi v Senetářově dodnes

Spojení skla a betonu působí kupodivu neuvěřitelně lehce a svěže. Nahlédnutí dovnitř je vůbec úžasný zážitek. Nejen velkolepý prostor, ale vnitřní umělecká výzdoba dostane i toho, který je jinak spíše tradicionalista. Kromě samotného Ludvíka Kolka se na ní podílel pražský výtvarník Mikuláš Medek.

Křížová cesta pražského výtvarníka Mikuláše Medka

Křížová cesta a oltářní triptych patří k posledním dílům tohoto umělce, který bohužel v roce 1974 zemřel. Ještě osobní poznámka – nejvíce mě dostal prostor pro křest. Osvětlen stropním oknem je intimním místem v chrámu, které je skutečně magické.

Kdo by neměl prohlídky kostela dost, může navštívit naproti Muzeum starého bydlení v budově s krásnou doškovou střechou. Pokud máte zájem vidět další díla umělců, kteří se podíleli na výzdobě senetářovského kostelíka sv. Josefa, můžete se na kole vydat do nedalekých Kotvrdovic, kde najdete podobně vyzdobenou kapli, či přímo do kostela v Jedovnicích.

Stojí to za to poznat, že i v těžkých letech počátku normalizace vznikala sakrální díla s nepochybnou váhou a nadčasovým významem.

Kostel sv. Josefa v Senetářově
autor: kbz
Spustit audio