Kapka krve Jana Pavla II.

24. květen 2015

Oslavy dvacátého výročí návštěvy svatého Jana Pavla II. proběhly minulý týden na Svatém Kopečku a také ve čtvrtek v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci-Hejčíně.

Začaly v sobotu večer koncertem houslového virtuosa Václava Hudečka. Spolu s ním v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku vystoupili sopranistka A. L. Bogza a cembalista a varhaník Martin Hroch. Následovala adorace vedená studenty z Vysokoškolského katolického hnutí při Univerzitě Palackého.

V neděli dopoledne začala slavnostní mše. Sloužil ji krakovský arcibiskup, kardinál Stanisław Dziwisz, někdejší sekretář Jana Pavla II. Koncelebrovali arcibiskup olomoucký Jan Graubner a světící biskup Josef Hrdlička. Kardinál Dziwisz v úvodu bohoslužby připomněl, že papež Jan Pavel II. byl dojatý setkáním s mládeží před dvaceti lety na Svatém Kopečku.

A všichni ve Vatikánu se pak prý naučili slogan - Svatý Kopeček je plný tvých oveček. Během mše arcibiskup olomoucký uložil ostatky sv. Jana Pavla II. do skříňky v bazilice. „Jde o kapku krve na plátně o rozměru dva krát tři milimetry. Je uloženo v takovém středu sedmikrásky, která je v kapsuli připevněna v relikviáři“, vysvětlil svatokopecký farář Bernard Petr Slaboch. Kostel byl během mše zcela zaplněný a někteří návštěvníci sledovali dění prostřednictvím reproduktorů umístěných před kostelem.

Zaplněný chrám

Během oslav probíhaly debaty s pamětníky, vystoupila hudební skupina Střípky, která vznikla právě při příležitosti návštěvy papeže před dvaceti lety. V prostoru za kostelem v ambitech probíhaly v rámci poutě rodin soutěže a zábavně výukový program pro děti. V kapli Jména Panny Marie, která prostor uzavírá, byla k vidění výstava fotografií Jindřicha Štreita, Vladislava Galgonka a Tomáše Vážana. „Já na Jana Pavla II. vzpomínám právě v souvislosti s Velehradem, protože tam jsem ho fotografoval v papamobilu a byl jsem v jeho bezprostřední blízkosti. Byla to úžasná akce,“ prozradil Jindřich Štreit.

Fotografie zmíněných tvůrců jsou spolu s dalšími publikovány spolu se vzpomínkami osobností v knížce Překypuji radostí. „Překypuji radostí - to byla slova, která Jan Pavel II. pronesl ve své první řeči na našem území při druhé pastorační cestě do České republiky, kdy vyjádřil velkou radost ze svého návratu na naše území,“ vysvětluje editor publikace Martin Kučera.

V brožuře najdeme i vzpomínky prvního polistopadového rektora Univerzity Palackého Josefa Jařaba. Potkali jsme ho také na oslavách, a zeptali se na to, jak vnímá tu slavnostní neděli, požádali jsme o pár slov: „ Já myslím, že to je výjimečný den. Když jsem přišel na půl jedenácté, nemohl jsem se ani dostat do baziliky. Před dvaceti lety jsem měl tu čest přivítat svatého otce za univerzitu a za město. …. Je to velká autorita církve a vůbec civilizovaného světa, ale měl jsem takový dojem, že se známe po desetiletí. … Byl to člověk, který vyzýval k tomu, aby si lidé (a zvláště mladí lidé) otevřeli nejen srdce, ale i rozum a naplnili svoje poslání člověka.“

prof. Josef Jařab

„Je to především prožití skutečnosti, že jsme potkali člověka, který dokázal své lidství naplno prožít. Já si uvědomuji, že hovořit o světci není něco vzdáleného, ale svatý člověk je ten, kdo má svatou trpělivost, svatou dobrotu a svatou lásku, a to Jan Pavel II byl. A my jsme to zažili…,“ zhodnotil oslavy Jakub Berka, který před dvaceti lety byl farářem na Svatém Kopečku.

Velkým zážitkem odměněným potleskem vestoje bylo uvedení oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka na libreto Jaroslava Vrchlického. Chrám sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci Hejčíně zaplnili nejdříve lidé a potom hudba. Slyšeli jsme Orchestr a sbor Divadla F. X. Šaldy Liberec, Severočeský filharmonický sbor Česká Lípa – Liberec, Katedrální sbor Cantores Gradecenses Hradec Králové, na varhany hrál Jan Strakoš. V sólových pěveckých partech se představili Lívia Obručík Vénosová, Blanka Černá, Dušan Růžička a Pavel Vančura.

Oratorium sv. Ludmila v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci - Hejčíně

S dirigentem Josefem Zadinou jsme se po koncertu sešli před kostelem: „Olomouc nás překvapila krásnou návštěvností a jsme rádi, že to provedení mělo takový ohlas… Víme, že Olomouc – Neředín, kde byli papežem Janem Pavlem II. kanonizováni svatí Jan Sarkander a Zdislava z Lemberka patří právě do zdejší hejčínské farnosti a karmelitáni, kteří zde působí, nabídku na provedení oratoria velice rádi přijali…“

V reportáži jsme oslovili i arcibiskupa olomouckého a metropolitu moravského Jana Graubnera a další osobnosti a poutníky. Povídali jsme si také s redaktorkou Alenou Vykydalovou, která před dvaceti lety návštěvu papeže sledovala pro Český rozhlas a s dramaturgem Janem Sulovským, který pro rozhlas upravil hru Karola Wojtyly Před zlatnickým krámem. Ta byla na stanici Vltava uvedena v předvečer příjezdu papeže do Olomouce.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio