Koloběžka už dávno není jen pro děti, klidně poslouží i seniorům

20. duben 2015

Koloběžky bývaly oblíbeným sportovním náčiním dětí, které odrostly tříkolkám, ale ještě neuměly jezdit na kole. Moderní koloběžky jsou však nejen sportovním nářadím pro dospělé, ale mohou sloužit třeba i seniorům, dokonce jako rehabilitační pomůcka.

Kdo poprvé opatřil prkýnko dvěma koly a řídítky se už patrně nikdy nedozvíme. Nejstarší koloběžky byly dřevěné, měly loukoťová kola a sloužily zejména dětem. Později se objevily i první koloběžky ocelové.

Stále se však jednalo pouze o kratochvíli pro děti. Jedinou výjimkou byly koloběžky, které si nechali sestrojit lyžaři běžci, jimž měl pohyb na koloběžkách v létě simulovat trénink na lyžích.

Teprve v posledních letech se objevují koloběžky, které slouží k mnoha sportovním aktivitám. Kromě městských strojů sloužících k dopravě do a z práce se objevují koloběžky silniční určené pro turistiku.

S koloběžkami se však turisté mohou vydat i do přírody, na nezpevněné cesty. Zvláštní kapitolou jsou pak stroje určené pro sjezd, a to mnohdy v náročných horských terénech.

Zvláštní kapitolou, ovšem stále oblíbenější, jsou koloběžky, které slouží pro pejskaře. Umožňují psům dostatečně se vyběhat a jejich majitel za nimi přitom může pohodlně a dostatečně rychle „koloběžet“ také.

Nevyhovovaly mu dostupné koloběžky, tak se rozhodl vyrobit si vlastní

Jednu z největších českých firem produkujících koloběžky najdeme v Potůčníku. Založil ji před lety Marek Kostka z nedalekých Hanušovic a jeho příběh stojí za to. Původně vyráběl ve své zámečnické firmě rámy pro české výrobce kol. S přibývajícím tlakem dovozců z Asie a úpadkem českého cykloprůmyslu, hledal novou výrobní náplň. V té době chtěl svému synovi koupit k Vánocům koloběžku, ale když se vydal do obchodu, žádná se mu nezdála dost kvalitní. A tak si ji vyrobil sám.

Montáž koloběžek

Když už vytvořil koloběžku pro syna, udělal také jednu pro sebe a ještě pár pro své známé. Ani netušil, jak se nápad ujme a z koloběžek se stal fenomén. Z malé firmy se tak stal jeden z největších producentů koloběžek u nás. Jeho syn, který stál u počátku byznysu, stále na koloběžce jezdí, ovšem v rámci své práce, protože pracuje ve vývoji nových typů strojů.

Komu by se zdálo, že je výroba koloběžek jednoduchá, ten změní názor po nahlédnutí do výrobních hal firmy. Jen výroba rámu koloběžky obnáší kolem sta operací, z nichž část provádějí složité automaty. Na to navazuje montáž, kde se na rám podle určení dodávají nejrůznější komponenty. „Snažíme se, aby co nejvíce použitých součástek bylo z Česka nebo z Evropy. Někde samozřejmě saháme k produkci zahraničních firem, ale domnívám se, že co lze vyrobit zde, to bychom si měli chránit,“ míní Marek Kostka.

Ohýbání trubek rámu

Firma, stejně jako další výrobci, produkuje stále nové druhy koloběžek různých druhů a velikostí. Všechny mají společné to, že pro pohodlí koloběžkáře je nutné, aby byl rám v místě, na kterém jezdec stojí co nejníže nad vozovkou. Velikost předního kola určuje rychlost koloběžky. Čím je větší, tím bude stroj rychlejší. Prostupnost terénem naopak určuje vzdálenost předního kola od rámu.

Mnoho stereotypů známých z bicyklů zde neplatí. Tak například hrubší dezény pneumatik zde nejsou nutné. Snad jen pro sjezdové koloběžky a pro stroje, které táhnou i s jezdcem větší plemena psů. „Tam je to jen kvůli brždění a kvůli tomu, aby koloběžka držela stopu. Jinak by měl mít koloběžkář spíše dobré boty. Právě ty uvádějí stroje do pohybu,“ potvrzuje obchodní ředitel firmy Petr Neugebauer.

Koloběžka jako rehabilitační pomůcka

Potvrzuje také, že i lékařské kapacity přiznávají, že koloběžky mohou sloužit i pro rehabilitaci. „Existují i vědecké studie, které potvrzují, že je pohyb na koloběžce šetrný například pro lidi s artrózou, po operaci kolen či kyčlí a s dalšími pohybovými handicapy,“ popisuje Neugebauer a své tvrzení dokládá citacemi předních lékařských kapacit.

Koloběžky mají dnes nosnost i 200 kilo, což vyzkoušel i náš redaktor Mirek Kobza

Vynikající je koloběžka také pro ty, kteří mají problémy se zády. Rovnoměrné protahování při jízdě cvičí zádové svalstvo a zároveň ulehčuje pohyb. Koloběžky jsou navíc po krátkém zácviku poměrně lehce ovladatelné a umožňují jízdu i lidem, pro které je už kolo příliš náročné. I proto se stále více začínají objevovat na koloběžkách také senioři nebo lidé s pohybovým handicapem.

autor: kbz
Spustit audio