Kostel ve Starém Městě pod Sněžníkem měl předchůdce, o němž víme jen to, že existoval

Panoramatu Starého Města pod Králickým sněžníkem vévodí dvě vysoké věže. Jednou z nich je věž radniční a ta druhá patří kostelu sv. Anny, který je podobně jako radnice původně renesanční stavbou. Historie zdejší farnosti je zřejmě stejně dlouhá jako historie samotného města.

První zmínka o zdejším kostele ale spadá až do doby vzniku litomyšlského biskupství v roce 1350. O jeho tehdejší podobě, velikosti a dokonce ani místě, kde stával, nic bližšího nevíme. Je však jisté, že v době, kdy se majiteli kolštejnského panství stali Petřvaldští z Petřvaldu, nevyhovoval už starý kostel svému účelu, a tak ho vrchnost nechala přestavět. Stalo se tak kolem roku 1616, patrně na popud jezuitského misionáře Jana Schmidtlina.

Staré Město pod Sněžníkem - panorama

Stavitelem kostela byl pravděpodobně Antonio Thoma, který vlastnil stavební huť ve Velkých Losinách. Stavba byla dokončena v roce 1617 a v červenci 1618 správce olomouckého biskupství Arnošt Platejz kostel vysvětil.

Kostel dostal trojlodní, pozdně renesanční podobu. Na rozdíl od jiných chrámů z období renesance na Šumpersku byl zaklenut křížovou klenbou. Původně stavba neměla věž. Ta se přistavěla až po třicetileté válce, kdy se upravovaly také boční lodě a vyměňovala se původní okna. Věž má výšku 48 metrů a nesla původně tři zvony, které však bývaly za válečných časů často rekvírovány.

Socha Panny Marie u kostela sv. Anny

Areál kostela stojí na vyvýšenině v horní části města. Z jižní strany sousedí se hřbitovem ohrazeným kamennou zdí. Márnice u kostela pochází z druhé poloviny 18. století. K areálu patří ohradní zeď s krytou vstupní branou a dvěma kaplemi, které zobrazují okamžiky ze života Ježíše Krista. Před branou je postaven kamenný kříž. Prostranství před kostelem směrem k náměstí bylo v minulých letech upraveno a otevírá zajímavé pohledy na tuto památku.

K patroniciu kostela se vztahuje slavná pouť, kterou v posledních letech ve Starém Městě pojímají jako velkolepou akci, na níž se sjíždí tisíce návštěvníků z okolí i z nedalekého Polska.

autor: kbz
Spustit audio