Lichtenštejnský areál a Světelský oltář v Adamově

Ke krásným moravským lokalitám patří kraj kolem Adamova. Kdysi tu stejně jako mezi Lednicí a Valticemi a jako u Nových Zámků poblíž Mladče stával kulturně krajinářský lichtenštejnský areál. Centrem tohoto parku byl zámeček, z něhož dnes zůstala budova zcela jiného charakteru, která se nachází v industriálním areálu dřívějších adamovských strojíren. Na projektech areálu se podíleli i tady slavní architekti Hardtmuth a Petri. Do kompozice areálu byla začleněna i zřícenina původního hradu.

Na tomto lichtenštejnském panství se ale také dařilo průmyslu. Najdeme tu vysokou pec jako pozůstatek hutnického komplexu z 18. století. Ve zdejším kostele zase můžeme vidět umělecký skvost - velkou část dřevěného pozdně gotického vyřezávaného světelského oltáře z lipového dřeva. Tyto památky jsme si prohlédli a po dalších ukrytých nebo zmizelých pátrali ve zdejších lesích v úterý 19. sprna v Prázdninových zážitcích s Petrou a Alešem a s historikem Jánem Kadlecem.

autoři: pese , Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.