Lužná možná byla předhradím Nového hradu

25. listopad 2015

Do Lužné se nejlépe dostaneme po silnici vedoucí ze Šumperka přes Bratrušov a Kopřivnou do Hanušovic. Cesta, v zimě docela dobrodružná, stoupá stále vzhůru až na vrchol hřbetu táhnoucího se od Přemyslovského sedla do Šumperka. Právě zde se obec odpradávna rozkládá.

Pohledem na malebnou skupinku několika málo domů přivítá příchozí někdejší obec Lužná. Dnes se tato osada nedaleké Kopřivné téměř zcela vylidnila, většina zdejších domů slouží k rekreaci, k čemuž láká nádherná příroda v okolí. I když je totiž oblast mezi Ptačím vrchem s nadmořskou výškou 622 m na jihozápadě a výrazným 742 m vysokým vrcholem Smrku na severozápadě, drsná a v zimě šlehaná větrem i sněhem, patří k nejkrásnějším v okolí.

Lužná se poprvé objevuje v historických pramenech v roce 1577. Tehdy se osada psala pod německým názvem Felwisen či Felviz a byla součástí panství se sídlem v Bludově. Ze jména Felvísen se vyvinul pozdější český název Velvíz. Český název snad vychází z osobního jména Velevid, německé pojmenování je patrně komolenina českého jména navázaná k německému slovu wiesen (louky).

Stejně jako před staletími se i dnes kolem Lužné pasou ovce

Se jménem Lužná ve významu luh souvisí patrně i nápis na nejstarší pečeti obce, kde byl jako pečetní znamení jetelový list, který byl orámován nápisem SiGiLiD GEMEJN WS, v překladu: pečeť obce Weis. Tato pečeť se nedochovala, pouze pár jejich otisků.

Ještě starší historie obce možná souvisí s Novým Hradem, německy Neuhaus, Furchtenberg či Gabelsberg, jehož rozsáhlé pozůstatky najdeme na katastru osady dodnes. Víme, že zanikl někdy po českouherských válkách. Historikové se domnívají, že někdejší předhradí bylo předchůdcem dnešní osady Lužná.

V 17. století v Lužné hospodařilo 19 usedlých rodin, v roce 1834 měla 30 domů se 202 obyvateli. V polovině 18. století ztrácí Lužná svou samostatnost a stává se součástí sousední Kopřivné. V roce 1900 bydlelo ve Velvízu ve 28 domech 182 osob.

Centrum vesnice Lužná

Po roce 1950 v Lužné v 25 domech pouhých 14 osob. V roce 1991 v Lužné 12 osob a pouze dva trvale obydlené domy. V roce 1975 byla Kopřivná s Lužnou připojena k Hanušovicím, v roce 1990 se obě části opět osamostatnily.

Silnice někdejší osu obce vlastně jen protíná. Kdysi se tato vinula ve směru od jihovýchodu, kde první domy leží vpravo nad silnicí, poté se obec stočila na severozápad a pomalu klesala do údolí – směrem k Novému Hradu.

Zde také najdeme někdejší staré domy, některé citlivěji, jiné méně citlivě opravené a sloužící k rekreaci. Potok, který tudy protéká, se vlévá nad Raškovem do Moravy. Spolehlivě tudy poutníka provede modrá turistická značka.

Matzekova kaplička při cestě do Kopřivné

Kromě zachovalých chalup zde nemáme mnoho zachovalých památek. Někdejší škola, která je v Lužné zmiňována od roku 1896, už svému účelu neslouží, a tak jedinou zajímavou stavbou vyjma hradu je poněkud stranou, při silnici do Kopřivné stojící kaplička. Drobná sakrální stavba z 18. století, zvaná také Matzekova kaplička. Byla postavena sedlákem Matzekem na paměť manželky, která zemřela při morové epidemii.

Lužná je také místem, kudy prochází modrá trasa přetínající hřeben
autor: kbz
Spustit audio