Nejstarší soukromé hasičské muzeum slaví letos dvacetiny

9. březen 2015

Muzea věnovaná historií hasičů nejsou u nás zdánlivě žádnou vzácností. V olomouckém kraji jich najdeme hned několik. Muzeum v Olšanech u Prostějova je však přece jen unikátní.

Je nejstarším privátním hasičským muzeem u nás a najdeme jej v krásném prostředí hanáckého statku přímo na křižovatce silnic kousek od centra obce.

Už při příchodu do muzea přivítá návštěvníky v malé nice nad vstupem patron hasičů, sv. Florian a po zazvonění se objeví provozovatel a zakladatel muzea v jedné osobě, pan Alois Vláčil. Hasičské artefakty sbírá už třicet let, a jak přiznává, ke své vášni se dostal náhodou.

„V roce 1985 slavili hasiči v Olšanech sto let od založení sboru. Já jsem tehdy pracoval jako velitel a napadlo mě, že bych uspořádat výstavku historických hasičských dokumentů a předmětů. Tak jsem oslovil obyvatele Olšan a sešla se mi řádka pozoruhodných věcí, které se lidem moc líbily. A tak jsem začal shánět další a další exponáty a sbírka se rozrostla do úctyhodných rozměrů,“ říká muzejník.

V té chvíli se do věci vložila manželka, která si vymínila, že pokud pan Vláčil chce se svou vášní pokračovat, musí pro svou sbírku nalézt vhodné prostory. A tak si svépomocí zadaptoval původní půdu rodinného domu a tak vzniklo první hasičské soukromé muzeum u nás. Kromě sbírání se však dlouholetý hasič ponořil také do zkoumání historie hasičských sborů a vůbec hasičské techniky a organizace jako takové. Dnes patří k uznávaným odborníkům v této oblasti a pravidelně spolupracuje i se zahraničím.

Muzeum sídlí v původním hanáckém statku

Muzeum bylo veřejnosti otevřeno už před 20 lety a dodnes nabízí mnoho unikátů. Nejstarším je patrně slaměné vědro, které se v dávné historii používalo k hašení. To vystavené má více než 200 let a kromě významu naučného je to také ukázka skvělé řemeslné práce. To je ostatně příznačné i pro další vystavené exponáty sahající mnohdy do dob zakládání hasičských sborů v našich obcích. Velká část sbírky je věnovaná hasičským přilbám a oděvům.

Zatímco oděvy si nejprve hasiči nechávali šít podle vlastních návrhů místními krejčími a teprve později byl ustaven jednotný stejnokroj, přilby se sice také vyráběly v místě, byly však velmi podobné. „Málokdo ví, že historické helmy jsou vyrobeny ze speciálně tvrzené vepřové kůže. Na tu se potom přidělal kovový hřeben, který hasiče chránil před padajícími předměty. Ozdoby na přilbě navíc odlišovaly jednotlivé funkce a hodnosti dobrovolných hasičů,“ popisuje Alois Vláčil.

Přilby se vyráběly z vepřové kůže a mosazné ozdoby odlišovaly hodnosti ve sboru

Z modernější doby najdeme v muzeu také technické prostředky užívané k hašení. Přímo na dvoře statku stojí unikátní stříkačka, která sice byla tažena koňmi, na hašení však měla kromě ručního čerpadla také spalovací motor. Přímo v expozici je pak k vidění trakařová stříkačka, kterou si hasiči přivezli k požáru vlastními silami, do nádrže se dodávala voda vědry a ručním čerpadlem se pak čerpala voda do proudnice. „Zdá se to nelogické, ale byla to nutnost pro ochranu hasičů. Proud vody se dal do požáru stříkat z větší vzdálenosti než samotnými vědry a hasiči tak byli v bezpečí,“ poukazuje historik.

Kromě historických exponátů se zde návštěvníci mohou pokochat také moderními ukázkami hasičské výzbroje z celého světa. Oproti prastarým helmám působí ty dnešní jako kostýmy z „Hvězdných válek“. Zajímavé jsou také ukázky hasičských přileb ze zámoří, kdy se například americké či australské přilby výrazně liší od těch evropských.

Moderní přilby připomínají kosmické vybavení.JPG

Své místo mají v muzeu i ukázky hasičských hodností od nás i z Evropy. Zajímavá je například expozice polské „Straże pożarne“, kde jak se na křesťanskou zemi sluší, nechybí ani označení „požárního“ kaplana.

Samostatná část expozice je věnována také vojenským řádům a vyznamenáním. Kromě nejvyšších medailí udělovaných v Česku nechybí ani řády z Německa a dalších zemí. Doplňuje je spousta modelů a písemností, které krásně dokumentují události hasičského života v Olšanech i v okolí.

Nejenže Alois Vláčil letos slaví dvacet let od otevření muzea, ale stejně tak si v září roku 2015 připomenou výročí 130 let od vzniku zdejšího sboru i místní hasiči. Na návštěvu historie hašení požárů je to tedy ideální čas.

autor: kbz
Spustit audio