Olomoucké hory a lesy nad Radíkovem a Lošovem

11. duben 2014

Naše putování krajem začneme tentokrát u Wolkerovy studánky. Jak známo, básník Jiří Wolker si velice oblíbil kraj Svatého Kopečka, kam jezdíval za prarodiči. Studánka se nachází mezi Radíkovem a Véskou, ukrytá v nečekané roklině vedle širokých luk vedoucích k Pohořanům. Je zastřešená a ozdobená a vedou k ní dřevěné schody se zábradlím, i když dnes trochu vyviklaným.

V lesích, kam se vydáme, najdeme po staletí kultivovanou zvlněnou krajinu počátku Nízkého Jeseníku protkanou hustou sítí značených i neznačených cest pro pěší i cyklisty. Lesy na katastru Lošova a Svatého Kopečka patřily premonstrátům, směrem k Dolanům pak kartuziánům.

Po zrušení řádu premonstrátů získal lesy hrabě Saint-Genois a po něm Lichtenštejnové. Po naučné stezce se skřítkem Pěšinkou se dostaneme také k altánku, od něhož se nám otevře krásný výhled na Pohořany pod vrchem Jedová. Kdysi tudy vedla hranice mezi Protektorátem Čechy a Morava a Německou říší.

V lošovských lesích se před staletími těžily drahé kovy, z nichž se prý razily mince olomouckých knížat. Na kopci vysokém 430 m. n. m. stojí šedesát dva metry vysoká radíkovská telekomunikační /dříve vojenská/ věž, která tvoří dominantu v okolní krajině a vysílá z ní také Český Rozhlas Olomouc na frekvenci 92,8 MHz.

Kousek od ní je zahloubená pevnůstka postavená mezi lety 1870 - 1874. Přímo nad Radíkovem se nacházejí boží muka a kousek níž kamenný kříž na místě tragické události. V obci stojí dvě zvoničky, jedna katolická a druhá církve československé husitské. U božích muk se kříží cesty, vedou k Velké Bystřici, k polím nad Lošovem, ke Zdiměři, Posluchovu, Mariánskému Údolí, Hlubočkám a Pohořanům.

Les

V Radíkově končí silnice a malý provoz motorových vozidel přispívá k atraktivitě této rekreační oblasti. Nad Lošovem se nachází malá, ale dnes jediná hvězdárna na Olomoucku, která byla otevřena oku 1957. Od hvězdárny můžeme vidět věže baziliky na Svatém Kopečku i kousek Olomouce.

V Lošově se zastavíme u kamenného kříže z roku 1865, který vítá příchozí do obce, i u zvonice na návsi z roku 1862, která je zasvěcená sv. Floriánovi. Kamenná mohyla s pamětní deskou připomíná odkoupení zdejších lesů městem Olomoucí v roce 1936. V lesích najdeme také lichtenštejnské jubilejní kameny. Z velké části zalesněný katastr obce zabírá deset hektarů.

My se zdejší krajinu vypravíme poznávat v neděli 13. dubna s historikem Jánem Kadlecem.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio