Pivínský kostel proslul studánkou i obrazem madony

24. září 2015

Černé městečko. Tak se říkalo Pivínu na Prostějovsku v dávné minulosti. Městská práva sice už dnes Pivín nemá, stále je to ale velká vesnice, která byla centrem života ze širokého okolí a to jak světského, tak i duchovního.

Ten se odehrával ve zdejším kostelíku, který sám o sobě patří k nejvýznamnějším památkám v okolí. A co více, býval to kostel poutní s tradicí mariánských procesí i cest za zázračnou vodou ze studánky u chrámu.

Oblast Pivína byla osídlena od pravěku

Potvrzují to četné prehistorické nálezy. V listinách se objevuje Pivín v roce 132, kdy Jan Lucemburský, král český, zastavil Tovačov a Pivín s některými přilehlými osadami Jindřichu z Lipé. Tehdy ještě o kostele v obci nemáme zprávy.

V roce 1519 se poprvé objevuje v listinném zápisu. Dá se předpokládat, že, stejně jako tehdejší vrchnost, byl tehdy i kostel protestantský. Stával patrně na stejném místě jako současný svatostánek, uprostřed rozsáhlé pivínské návsi, v mírném svahu.

Kostel postihla třicetiletá válka. V letech 1623 a 1642 byl vypleněn procházejícími bojůvkami, ale zničeno bylo jen vybavení kostela. V roce 1661 obec získal premonstrátský klášter na Hradisku u Olomouce, a dá se předpokládat, že od té doby byl rekatolizován. Další pohroma postihla chrám v červenci roku 1712, kdy do věže kostela uhodil blesk chrám vyhořel.

Kostel v Pivíně

Opat Bernard Wancke tehdy rozhodl, že se na místě spáleniště postaví kostel nový. Podle některých historiků prý plány nové stavby vyhotovil významný stavitel Jan Blažej Santini – Aichel ale důkaz k tomu chybí. Každopádně tehdejší stavitel zde navrhl jednolodní barokní chrám dokončený v roce 1716.

Zajímavé je, že kostel byl po stavbě pouze požehnán a teprve v roce 1907 vysvěcen. Kostel má hlavní oltář s obrazem sv. Jiří od Josefa Handkeho. Dva boční oltáře byly postaveny ještě dříve než hlavní - už v roce 1727, kdy jej zhotovil Jan Stürmer z Olomouce.

Poutní tradice chrámu souvisí s obrazem Panny Marie

Ten v roce 1745 daroval opat Pavel Václavík. Kopie Vladimírské ikony si získala nevšední přízeň a do kostela brzy přicházela procesí věřících z okolních obcí. Nejvíce jich chodilo 8. září, kdy se slaví svátek Narození Panny Marie. Tento svátek se pak ustálil jako hlavní a později jediná pivínská pouť.

Díky poutím bylo možné kostel dále udržovat a zkrášlovat. V roce 1784 byl v Pivíně založen nový hřbitov, který nahradil původní pohřebiště kolem kostela. I díky tomu mohla být na severní straně kostela postavěna malá kaple Panny Marie. U ní se odpradávna nacházela vyhledávaná studánka.

Říká se, že se u ní zastavovali formani, kteří projížděli obcí a občerstvovali se ve formanské hospodě. Nevím, jestli brali vodu ze studánky jen pro koně a sobě přihnuli raději v hospodě a nebo zda došlo na pivínskou vodu i pro formany, každopádně její sláva se roznesla do daleka právě díky nim. Bohužel, když jsem se tady zastavil já, zrovna neteklo nic. Asi proto, že nejsem forman.

Nicméně posedět u kostela ve stínu starých stromů stojí za to i dnes. Celá náves je velmi příjemná a nic na tom nezměnila ani novostavba obchodu. I proto by správný poutník krajinou neměl Pivín na své trase vynechat.

Kříž nad Pivínem
autor: kbz
Spustit audio