Poutní místo Svatý Hostýn

30. červenec 2014

Svatý Hostýn je místo prastaré a odedávna významné. Stopy tu zanechali lovci mamutů, Keltové i středověcí obyvatelé Moravy. Dnes tu stojí poutní chrám, tři křížové cesty, kaplička nad studánkou se svatou vodou, rozhledna a další památky.

My začneme náš výlet v lesíku u jezírka hledáním střepů, které tu zbyly po keltských obyvatelích. Poté, co se osvěžíme „zázračnou vodou“ se vydáme od vodní kaple po dlouhém schodišti na vrchol hory. Dříve po tomto 240 metrů dlouhém schodišti s 250 stupni poutníci chodili po kolenou.

Na průčelí chrámu příchozí vítá velký obraz Panny Marie vyobrazené, jak metá blesky. Podle pověsti tento zázrak zachránil Svatý Hostýn před obléhajícími Tatary. Povíme si tu něco o poutním chrámu a tradici. Poté bude řeč o třech křížových cestách umístěných do krajiny, a zastavíme se u té nejslavnější, půvabně ztvárněné u valu dřívějšího opida Dušanem Jurkovičem.

U blízké rotundy můžeme spatřit malý hřbitov, kde je pohřben i olomoucký arcibiskup František Vaňák. V závěru vystoupáme na Rozhlednu císaře Františka Josefa I. Rakouskouherský císař místo navštívil v roce 1897, když tu probíhaly vojenské manévry a byl při té příležitosti položen i základní kámen této věže.

Rozhledna Fr. Josefa I.

Dohlédneme odtud až do Beskyd, při dobré viditelnosti až do Ostravy i na Staré Hradisko nad Plumlovem.Petru Ševců a Aleše Spurného spolu s jejich průvodci - amatérským archeologem Daliborem Kolbingerem a historikem Jánem Kaldecem. jste mohli slyšet v úterý, 29.července, po desáté hodině.

autoři: pese , Aleš Spurný
Spustit audio