Procházka olomouckou konzervatoří, která slaví letos 25 let

27. listopad 2016

Výuka na Konzervatoři Evangelické akademie začala v Kroměříži 1. září roku 1991. Do kanovnické rezidence ve Wurmově ulici č. 13 se přestěhovala v roce 2008. Ke studiu jsou přijímáni uchazeči s ukončenou povinnou školní docházkou po absolvování talentových zkoušek.

„Vyučujeme dva základní obory hudbu a zpěv. Obor hudba zahrnuje všechny nástroje symfonického orchestru, ale vyučujeme i klavír a klávesové nástroje včetně varhan a cembala, také zobcovou flétnu a harfu… Naším specifikem je samozřejmě také podpora v duchovní oblasti. Klademe důraz i na duchovní hudbu, na základy morálky, etiky a křesťanské nauky,“ podotýká ředitel konzervatoře Pavel Zatloukal.

I když mohou posluchači ke studiu nastoupit už po absolvování základní školy, stává se, stejně jako na jiných konzervatořích, že přicházejí se středoškolským vzděláním.

Baletní sál

Studium probíhá ve dvou stupních. První je po čtyřech letech ukončen maturitou, druhý, po šesti letech absolventskou zkouškou a titulem Dis. Za studium musejí frekventanti platit: „Snažíme se o maximální soběstačnost.Student je motivován tím, že za své vzdělávání platí, nicméně při velmi dobrých výsledcích, můžeme školné studentovi snížit popřípadě i odmazat“, říká ředitel školy Pavel Zatloukal. Škola pořádá také interpretační kurzy.

Nástropní malba v kanovnickém domě

Studenti mají za sebou úspěchy na soutěžích i spoustu koncertů. Při škole působí také hudební tělesa: Tria, smyčcová kvarteta, dechové kvinteto, dechový soubor, komorní orchestr, sbor i soubor, který se zabývá interpretací staré hudby a další. Konzervatoř sestavila abonentní řady. Produkce probíhají v sále konzervatoře a ve sboru Českobratrské církve evangelické.

„Koncerty varhanní řady provádíme v katedrále sv. Václava“, dodává ředitel Pavel Zatloukal. Zmiňuje také, že velkým projektem bylo Mozartovo Requiem, které provedla tělesa konzervatoře spolu s dalšími sbory a umělci v chrámu sv. Mořice.

Pod vedením dirigenta Joela Hány zazněla Mozartova Korunovační mše s dalšími skladbami tohoto autora také na slavnostním koncertu k pětadvacátému výročí školy, který se konal v olomoucké Redutě letos 8. listopadu.

Více se o fungování školy se dozvíte v pořadu Přímo z místa, v němž si společně projdeme učebny zpěvu, hry na varhany a na flétnu, baletní sál, poslechneme si komorní hru i dechový orchestr. Popovídáme si se zdejšími studenty i pedagogy.

Varhany.JPG
autor: Aleš Spurný
Spustit audio