Raková – obec se spoustou příběhů

Vesnice Raková má velký katastr s poli a lesy. Najdeme tu spoustu zajímavých pomístních názvů jako Milíře, kde se pálilo dřevěné uhlí, Kolomazná pec, tady se vyráběla kolomaz pro mazání trakařů, kol i pro obchod.

Pelegrin byl podle pověsti podivín, který žil v chatrči bokem od vesnice, vyráběl vařečky a dřevěné nářadí, které prodával dole na Hané, ovšem veškerý výdělek prý propil. Jako starý nechtěl být na obtíž, tak si vzal oprátku a šel se do lesa oběsit. Po něm se jmenuje místo Pelegrinka. Na okraji čtyř katastrů obcí: Rakůvky, Rakové, Haček a Bohuslavic se prý pohřbívali vrazi a sebevrazi.

Dalším podivínem, který bydlel na okraji lesa, byl Vendelín. Byl tak velký, že nesehnal postel, a tak spával na zemi na větvích. Byl to velký silák, který pomáhal lidem, například když potřebovali vytáhnout zapadlý vůz. Na stáří ho ubytovali v obecní pastoušce. Když zemřel, po smrti přivolaný lékař prohlásil, že ho zabil špiritus. Po něm se nazývá Vendelínka.

Raková - Kříž u cesty

Cestě vedoucí hlubokým žlebem se říká Zabitá cesta. Prý podle toho, že tudy jel zeman z Krakovce, vášnivý lovec, který při štvaní laně upadl na kámen a zabil se, od té doby tu prý straší. Název má ale podle kroniky i prozaičtější vysvětlení, podle této varianty tu spadl strom na lesního pracovníka.

Na velké upravené návsi stojí obecní úřad, škola, a také stavba z roku 1927 - kombinace kapličky, zvonice a hasičské zbrojnice, která ovšem na první pohled působí jako běžná kaple.

Raková - Kaple se zvonicí a hasičskou zbrojnicí

V zábavním - kulturně sportovním areálu najdeme vzácná boží muka. Tyto stavby nebývají běžně datované, ovšem podle zadní strany svatého obrázku můžeme určit, že stála v roce 1661. Podle místních jsou tu pohřbeni vojáci ze švédských válek.

Poslouchejte cyklus Němí svědci historie v pondělí 7. dubna.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.