Řetězy se v České Vsi vyrábějí už více než 100 let

2. únor 2016

Řetězárna v České Vsi na Jesenicku udržuje více než stoletou tradici výroby řetězů a jejich příslušenství. Malá exkurze do výroby této tradiční společnosti rozhodně stojí za to.

Řetězy patří k nejstarším lidským výrobkům z kovu. Už v době bronzové se objevují řetězy, sloužící zřejmě k ozdobným účelům, které byly odlévány z tehdy dostupného bronzu.

Římská doba přinesla rozvoj výroby řetězů, které se používaly v nejrůznějších odvětvích zemědělství, řemesel ale i v dopravě.

Řetězy, kterými byli například otroci přikovaní k veslům, se staly symbolem útlaku a nesvobody.

Po celou dobu starověku a středověku se řetězy vyráběly stejným způsobem. Byla to náročná kovářská práce, při níž výsledek z velké části závisel na umu a zkušenostech kováře. Teprve počátkem dvacátého století byla vynalezena technologie svařování řetězových ok a ve dvacátých letech se objevily první stroje, které umožnily výrazně zrychlit a zefektivnit výrobu.

Počátky výroby řetězů na Jesenicku sahají do roku 1894

Tehdy začala v České Vsi s výrobou menší železářská firma, která se specializovala hlavně na výrobu hřebíků a taženého drátu. Kromě toho se již tehdy v objektu tzv. „pozinkovny“ začaly klasickým kovářským způsobem vyrábět první řetězy. Nově vzniklá firma se uchytila a postupně zvětšovala objem výroby a modernizovala technologii. Roku 1905 se začalo s odporovým svařováním řetězů a výrobky z České Vsi nacházely odbytiště v 54 státech ve světě.

Nejtěžším obdobím byla velká hospodářská krize, která způsobila krach firmy v roce 1934, ale už za druhé světové války se zde opět vyrábělo. tehdy se na výrobě podíleli také angličtí a později i sovětští váleční zajatci. Poválečné období znamenalo další rozšiřování a modernizaci výroby firmy, která se stala součástí Třineckých železáren. Po roce 1990 se řetězárna na čas osamostatnila. V roce 1993 vzniká akciová společnost Řetězárna, která je stoprocentně vlastněna českým kapitálem.

Řetzárna a.s. v České Vsi

Jak vzniká řetěz

Cesta řetězárnou od počátku k finálnímu výrobku začíná u vstupního materiálu. Tím je buď ocelový drát, nebo kulatina, která se používá pro výrobu řetězů větších průměrů. Vstupní materiál nejprve míří na mořírnu. Zde se surový materiál v lázni kyseliny sírové a následně neutralizací ve vápenném roztoku zbaví oxidace, aby bylo možné jej dále zpracovávat. Drát dále míří do tažírny. Zde se protáhne kalibrovaným nástrojem, který jej srovná, odstraní povrchové nečistoty a upraví jej na potřebný průměr.

Pak již směřuje do poloautomatických nebo automatických linek. Ty připomínají živý organismus přesně sladěný tak, že výsledkem jeho činnosti jsou řetězová oka zapadající jedno do druhého. Ta se následně svaří a míří na kalibraci. Speciální stroj nový řetěz natahuje na přesně stanovenou délku, čímž částečně prověří i pevnost jednotlivých svárů. Větší řetězy se vyrábějí z přesně nařezané kulatiny, která se před ohnutím elektricky nahřeje a po vytvarování opět svaří. Poté již řetězy míří na povrchovou tepelnou úpravu, kdy se řetěz na speciální lince zakalí a následně zase popustí, aby získal potřebné vlastnosti. Podle požadavku odběratelů pak míří například do galvanovny, na lakování či vyleštění.

Svařování řetězu

Řetězy se zdají být na pohled stejné, ale jejich užití je velmi široké. Už od počátku výroby musí být jasně stanoveno, zda bude výsledný produkt využit jako běžný řetěz, například pro ohrazení pozemku, nebo zda se jedná o řetěz pro dopravníky či zvedací zařízení. Tyto řetězy se od sebe totiž velmi liší, jak použitou ocelí, tak i technologií jejich výroby. Proto jsou řetězy zařazeny do příslušných pevnostních tříd, které jej předurčují k následnému využití.

Řetěz může po nalakování mít docela veselé barvy

Hotové řetězy procházejí také náročnými zkouškami, při nichž se zkoumají vlastnosti hotových produktů. Vzhledem k průměrům vyráběných řetězů má podnik k dispozici testovací zařízení, které dokáže vyvinout tah odpovídající 400 tunovému zatížení.

Řetězy z České Vsi míří nejen na domácí trh, ale z větší části na export na všechny kontinenty. Zákazníky firmy jsou většinou průmyslové podniky, které řetězy dále zpracovávají. I zde však spatřují světlo světa finální výrobky, povětšinou určené pro zvedací zařízení či lesní hospodářství. Specialitou zdejší výroby jsou řetězy určené pro rybářský průmysl, které míří zejména do severských zemí Evropy.

Tvarování řetězu velkého průměru za tepla

Už ve třicátých letech vyráběla řetězárna v České Vsi také jednoduché sněhové řetězy. Ty jsou ve výrobním programu firmy dodnes, byť pouze pro nákladní a užitkové automobily, a také však pro traktory a speciální vozidla.

Vyrábí se osm druhů těchto speciálních řetězů, které jsou mimo zimní měsíce používány třeba i pro pohyb lesních traktorů a těžkých strojů v bahnitém terénu.

Přestože už se dnes řetězy vyrábějí zcela moderními metodami, stále prý pro ně platí, že jsou tak pevné, jako jejich nejslabší článek. Vedení firmy má však ještě jedno motto.

Stejně jako řetězy, které se zde už více než sto let vyrábějí, tvoří jednotlivá očka, tak úspěch zdejší produkce prý tvoří lidé, kteří v ní pracují. I jejich práce na sebe navazuje jako očka pomyslného řetězu a výsledkem jsou řetězy pevné jako hory, pod nimiž vznikají.

autor: kbz
Spustit audio