Romantická procházka zadumaným údolím

15. prosinec 2014

Kopce v našem kraji jsou v této době poprášeny sněhem a to se týká jak nejvyšších moravských hor, tak Nízkých Jeseníků. Větší pokrývku najdeme jen na uměle zasněžených sjezdovkách, což také platí pro obě lokality. Pokud máte dobré oblečení, pevné a neklouzavé boty, můžete se vydat na romantickou procházku zadumaným údolím.

Na ni jsme vás pozvali také v dalších Toulkách krajem. Redaktor Aleš Spurný a historik Ján Kadlec se vypravili na trochu dobrodružnou cestu po zamrzlých úzkých cestičkách v příkré stráni zakončenou na skalním ostrohu zvaném Malý Rabštýn.

Do údolí Bystřice dojeli po železné dráze spojující Olomouc s Krnovem, kterou tu kdysi vybudovali bratři Kleinové za neuvěřitelně krátkou dobu mezi lety 1870 a 1872. Ani se nemusíme příliš vzdálit od starého domašovského nádraží a už si můžeme všimnout sýpky s německým nápisem a dvou městských vil poblíž lesa ve stráni nad tratí. Jedna z nich je dílem krnovského rodáka, tvůrce vídeňského monumentálního klasicismu Leopolda Bauera.

Na domašovském náměstí jsme s Toulkami krajem navštívili miniexpozici, která připomíná (stejně jako černý kříž nedaleko v krajině) slavnou bitvu z roku 1758. Tehdy armády pod vedením generálů Laudona a Žiškoviče rozprášili transport pruských vojsk, a tím zachránili obléhanou Olomouc.

V nedalekém kostele sv. Anny jsme si všimli oltáře s obrazem zmíněné světice, původně stával v kostele sv. Štěpána na Hradisku. Poté jsme se vydali ještě trochu výše do kopce k vyhlídce poblíž hřbitova, kde kdysi stávala dřevo-hlinitá tvrz mana, který pomáhal ve 13. století biskupovi hájit kolonizované území.

Z Malého Rabštýna – čtyřicetimetrové skály s nadmořskou výškou 475 m.n.m. si můžeme prohlédnout velký oblouk zmíněné dráhy v údolí, který nám mizí někde v tunelu. Těch tunelů je tu od počátku v kameni vytesáno 5 a k tomu bylo postaveno 400 kamenných mostů.

V okolí Malého Rabštýna, který je využíván, jako cvičná skála si můžeme na naučné stezce prohlédnout i chráněné skalní útvary. V zimě bývá tento přístupný terén docela těžce a s velkou opatrností, ale v Nízkých Jeseníkách najdeme i pohodlnější běžecké trasy, tak už stačí jenom počkat, až napadne sníh.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio