Rudoltice jsou místem, kde začínají pro řidiče hory

24. duben 2015

Pokud jedeme po silnici první třídy číslo 11 ze Šumperka směrem na Rýmařov, vede naše trasa údolím řeky Desné, později Merty a nakonec se napojíme do údolí potoka Klepáčovského, který nás dovede až pod sedlo Skřítek. Právě zde, na soutoku Klepáčovského a Rudoltického potoka se nachází osada Rudoltice – dnes součást nedalekého Sobotína.

Osada ukrytá v horském údolí, kupodivu nemá nijak závratnou nadmořskou výšku. Pohybuje se kolem 490 metrů. Podstatně se ale zvýší, připočítáme-li k Rudolticím osadu Klepáčov, která byla k obci připojena po roce 1949. Zejména řidiči vědí, že právě v Rudolticích začínají hory. Tady se začíná stoupat na sedlo na Skřítku a o silničce, která vede obcí přes Traťovku do nedalekých Hraběšic, by se v zimě mezi řidiči dalo dlouze a vášnivě povídat.

Cesta do historie Rudoltic není jednoduchá. Podle některých historiků je obec poprvé jmenována už v roce 1314, ale doložená tato informace není. Prokazatelný záznam klade historii Rudoltic do roku 1497, kdy je ves uváděna v zemských deskách.

Rudoltice - pošta

Půvabná pověst o čarodějném mlýně a nešťastné lásce

Na mlýně prý hospodařili mlynář Guntram a jeho manželka Toleta. Ovládali magii a jednou ze msty odnesli rytíři Přibíkovi z Dobromilic (u Nezamyslic) syna Bohumila, kterého pak oba vychovávali jako vlastního. Později, při návštěvě jednoho mlýna na Hané, Bohumil potkal krásnou paní a okamžitě se do ní zamiloval.

Netušil, že to je jeho vlastní sestra Kateřina z Dobromilic provdaná za Líčka z Líče. Bohumil ji unesl do Rudoltic, kde je oba našel otec dívky i její manžel.Ve mlýně vyšla najevo pravda. Bohumil se prý z nešťastné lásky zabil skokem ze skály. Rytíř Přibík z Dobromilic i se svým zetěm Líčkem z Líče, vstoupili do kláštera v Šumperku. Mlynářskou rodinku si prý za jejich pekelné rejdy vzal brzy čert.

V roce 1573 byli obyvatelé osvobozeni sobotínskou vrchností od roboty. V pozdějších obdobích, když se obec stala součástí losinského panství, byli obyvatelé opět nuceni k robotě což vedlo k selským bouřím. Dokonce si na vrchnost i stěžovali ale marně, představený obce dne 1. ledna 1707 musel potvrdit, že se obec zříká všech dřívějších výhod.

Jedna z domněnek říká, že své výhody Rudoltičtí získali díky podílu na kutání kovů, zejména železné rudy a stříbra. Zmínky o dolování máme ze 17. století a podporuje je i nejstarší pečeť obce, na které je vyobrazený hornický rumpál.

Rudoltice - rybářská bašta

Zajímavou zprávu nám o tom zanechaly soudní spisy. Podle nich prý v letech 1751 až 1780 kutali na Bílých kamenech nedaleko Skřítku bratři Dreschlerové z Hraběšic stříbro, ze kterého padělali peníze. Po prozrazení jeden bratr utekl a druhý byl vězněn v Olomouci.

Rudoltice byly středně velkou vsí. Na přelomu 19. a 20. století zde žilo kolem 850 obyvatel. Těm sloužila škola postavená Janem Antonínem Sieberem, erbovním rychtářem a dědičným vedoucím rudoltické pošty. Právě on nechal letech 1882 - 1885 postavit jednopatrovou školní budovu s nízkou věží, ve které byl zavěšen zvon, který byl v roce 1917 odebrán pro válečné účely a na místo se nikdy nevrátil. Mimochodem školní vyučování se v Rudolticích datuje od roku 1776 a přetrvalo do roku 1974, kdy byla škola zrušena.

Zdejší obyvatelé, převážně německé národnosti se živili kromě zemědělství také prací v lese, později, od poloviny 19. století zde vznikla textilní továrnička a ještě později pila.

Překrásná krajina, památky a cyklistická výzva

Po I. světové válce na paměť svým padlým postavili místní obyvatelé zajímavou dřevěnou zvoničku s kaplí. Vysvěcena byla 2. září 1923 a její zvon nahradil zvonek zabavený z věže školy. Dnes je zvonice opravena a je součástí areálu zdejší rybářské bašty. Po II. světové válce se již obec nikdy nepodařilo zcela dosídlit. Podle posledního sčítání obyvatel zde žilo jen něco málo přes 100 trvale žijících osob.

Na druhou stranu jsou Rudoltice i dnes velmi zajímavou obcí – budova někdejší pošty, kde se připřahaly koně při stoupání na Skřítek, zmíněná kaplička se zvonicí, rybník s baštou a posezením, nebo památná lípa – to jsou spolu s nádhernou krajinou pamětihodnosti, které stojí za to vidět. Jste – li dobří cyklisté, můžete odsud vystoupat přes Traťovku třeba až k Rabštejnu a turisty odsud zavede do hor modrá turistická značka.

autor: kbz
Spustit audio