Šternberský hrad ani v zimě nespí

22. listopad 2016

Podzim je čas, kdy se ukládá ke spánku nejen příroda, ale také památky. Ty však jen zdánlivě. I když jsou pro veřejnost většinou uzavřené, nebo je přístup do památek omezen, je dnes už i zima časem, kdy se horečně pracuje na úspěšném zvládnutí další sezóny. Potvrzuje to i státní hrad Šternberk, kde jsou akce na zimu i přípravy v plném proudu.

Hrad Šternberk nechal v polovině 13. století postavit Zdeslav z Chlumce a Šternberka. Období největšího rozvoje pak spadá do období vlády císaře Karla IV., kdy hrad držel jeden z jeho nejbližších rádců biskup Albert II. ze Šternberka.

Tento významný církevní hodnostář a vlivný diplomat využíval hrad jako svou rezidenci. Z jeho dob se dochovala unikátní gotická kaple, kterou nechal vyzdobit ve stejném stylu, který tehdy panoval na císařském dvoře.

Lichtenštejnové vytvořili z hradu luxusní sídlo

V době, kdy vrchnout hradní sídla většinou opouštěla, měl Šternberk štěstí. Na konci 17. století ho koupil kníže Jan Adam Ondřej z Lichtenštejna. Jeho rod vlastnil hrad až do konce II. světové války. I když stavba zpočátku chátrala, v roce 1886 zahájili Lichtenštejnové jeho generální rekonstrukci podle projektu vídeňského architekta Karla Gandolpha Kaysera.

Jedním z unikátních nedávno restaurovaných exponátů jsou i tyto flétnové hrací hodiny, které dokáží přehrát až 40 skladeb

Původní představy o přestavbě hradu na zámek se naštěstí nekonaly a hrad byl v podstatě opraven a přebudován v duchu romantického historismu. Vzniklo luxusní sídlo, které postupně vybavili také historickým mobiliářem, obrazy, nábytkem, plastikami, gobelíny. Ty jsou dodnes základem zdejších sbírek. Na počátku 20. století bylo okolí hradu zkrášleno výsadbou dřevin ve sylu lesoparku.

Už v dávných dobách však majitelé na hradě sídlili většinou jen v letních měsících. Zima byla pro objekty primárně postavené za účelem obrany krutým časem. Dobové krby, otevřená ohniště či později kachlová kamna nebyly schopné prostory hradu vytopit. A tak vrchnost na zimu raději volila pobyt v zámcích či v jižních krajích.

Vánoce a Silvestr na hradě

Poté, co se hrady staly památkovými objekty přístupnými veřejnosti, se dlouho v zimních měsících neprovádělo, protože existoval názor, že vlhké klima, které s sebou návštěvníci v zimě do památek přinášejí, ničí exponáty i zařízení.

Hláska je jednou z nejstarších částí šternberského hradu

„Ukazuje se, že tyto obavy byly liché. Samozřejmě existují některé části mobiliáře, které na zimu uchováváme ve vhodnějších prostorách, většina vybavení však tento čas zvládá. I díky nižší návštěvnosti tak expozice ani stavební součásti hradu nijak zvlášť netrpí,“ vysvětluje kastelánka šternberského hradu Helena Gottwaldová.

Bez návštěvníků by to prostě nešlo

Zájem návštěvníků o prohlídky v zimě skutečně je. Ve Šternberku jsou to hlavně školní skupiny, organizované zájezdy a pak hosté, kteří si hrad přicházejí prohlédnout až o víkendu. „Hodně oblíbené jsou vánoční prohlídky a pak také návštěva hradu na Silvestra, kdy pro nás teprve sezóna opravdu na čas končí,“ vysvětluje kastelánka.

Hradní kaple z dob Krala IV.

Ani v mezidobí však správa hradu nespí. Sice si vybírá část dovolené, ale rozhodně se nedá říci, že není co na práci. Kromě údržbových a úklidových prací je nutné připravit například prezentaci památky na veletrzích cestovního ruchu, které jsou hned v lednu. Vzhledem k tomu, že se ve šternberském hradu chystá nový prohlídkový okruh, připravují se průvodcovské texty, které se musí schálit a také nechat přeložit do cizích jazyků pro návštěvníky ze zahraničí.

Kromě toho probíhají i některé další údržbové práce. Patří k nim arboristické zásahy v lesoparku či dokončení přestavby hradní kuchyně, která by měla být nejen místem, kudy povede nová prohlídková trasa, ale také bodem, kde bude možné pořádat populárně naučné, ale také společenské akce.

Lesopark obklopující hrad je také kulturní památkou.jpg

Samostatnou kapitolou jsou pak akce, které se i v době zimy na hradě pořádají. Svatomartinské slavnosti už mají za sebou a připravuje se vánoční výzdoba. Prakticky hned po Vánocích se začne hrad chystat na Velikonoce.

Přitom správa hradu připravuje další projekty, na které se bude ucházet o dotační podporu. Kromě opravy hradeb je to například náročný projekt obnovy tzv. Lichtenštejnské stezky, která pro pěší spojí hrad s centrem města a umožní romantickou procházku Šternberkem.

„I když to vypadá, že na hrad padl zimní spánek, opak je pravdou. My si sice od návštěvníků rádi na chvilku odpočineme, ale ta doba nemusí být příliš dlouhá. Kvůli nim se to tady vlastně všechno dělá a bez nich by to nemělo smysl. Proto se už těšíme na další sezónu,“ vysvětluje kastelánka hradu, který mezitím halí mrazivá zimní mlha.

autor: kbz
Spustit audio