Stražisko vzniklo jako podhradí někdejšího strážného hradu. Dnes je především rekreační oblastí

26. říjen 2017

Stražisko na Prostějovsku je dnes proslulé zejména svým koupalištěm nebo také poutním kostelem Andělů Strážných nad vesnicí. Historie této obce ale sahá až do 13. století, kdy právě zde stával hrad, který chránil průchod údolím Romže.

To je i důvod, proč obec vznikla v poměrně stísněném údolí, zatímco ostatní obydlené lokality se objevují spíše tam, kde se údolí řeky Romže rozšiřuje. Počátky vesnice souvisí právě s hradem. Ten zde byl pod názvem Krummberg či Grünberg vybudován zřejmě ve druhé polovině 13. století. První známý majitel, purkrabí hradu Veveří Ctibor z Grumbergu, je zmíněn v listinách z roku 1288.

Za česko-uherských válek zapůjčil tehdejší majitel Zdeněk ze Švábenic hrad synovi krále Jiřího z Poděbrad, Viktorínovi Opavskému. Ten ho využíval jako opěrný bod proti vojskům krále Matyáše, což se však hradu stalo osudným. Byl po bojích poničený a opravovat ho se nevyplatilo. V průběhu 16. století proto zcela zpustl. V té době zaniklo i podhradí, které můžeme považovat za předchůdce současné obce.

Ruiny byly na kopci nad vesnicí až do 20. let 18. století, kdy se tam začalo se stavbou kostela, na kterou bylo použito zdivo hradu. Do dneška se po někdejším mocném Grünbergu dochovaly jen písemné zmínky a zbytek hradního příkopu.

Chatu Pampeliška obýval herec Ladislav Pešek

Roku 1699 koupili obec premonstráti z kláštera Hradisko u Olomouce. Podnět ke stavbě kostela Andělů Strážných dal pravděpodobně roku 1728 opat Robert II. Sancius. Po jejím dokončení kopec nazval Kalvárií a začalo se tam chodit na poutě. Roku 1749 pak došlo k rozšíření kostela o boční loď, následně přibyl i soubor kaplí s křížovou cestou a stezky, které dnes zdobí na plechu malované obrazy malíře Josefa Vyjídáčka z roku 1854. Roku 1895 si zde místní věřící postavili i Lurdskou jeskyni, kde se sloužívaly pravidelné májové bohoslužby. Na úbočí kopce vznikl hřbitov.

V obci často pobývali Ladislav Pešek a Otto Wichterle

To už se osada opět rozvíjela. Zatímco v 18. století zde bydlelo jen pár rolníků a dřevorubců, od poloviny 19. století se obec stávala rekreační oblastí pro Prostějovsko a později i pro další oblasti celé Moravy. Počet chatařů a chalupářů dnes v létě významně převyšuje počet stálých obyvatel. Díky tomu se však dochovaly krásné rekreační vily bohatých obyvatel města. Nejmonumentálnější z nich, připomínající malý zámeček, si nechal postavit někdejší český starosta Prostějova Karel Vojáček. Vila díky jeho odkazu mnoho let sloužila k rekreaci dětem.

Vila profesora Wichterleho

Chatu Pampeliška nad místním nádražím opakovaně o letních prázdninách obýval herec Ladislav Pešek. Na ostrohu nad protějším břehem řeky se vypíná další půvabná vilka, která měla také slavného obyvatele. Byl jím profesor Otto Wichterle, vynálezce kontaktních čoček. Říká se, že mnoho unikátních objevů učinil právě tam a teprve později je ověřil v pražských laboratořích.

Není divu, že zde mnoho lidí i dnes hledá ve Stražisku klid pro rekreaci. Zdejší malebná krajina společně s dobrou dostupností autem i vlakem je totiž k odpočinku jako stvořená.

autor: kbz
Spustit audio