Toulky krajem provedou po stopách filozofa Husserla

25. červenec 2014

V pořadí pátý letošní díl Toulek německou literární Olomoucí nás seznámí s možná nenápadnou, avšak věhlasnou personou světové filozofie. Svá gymnaziální léta totiž v Olomouci strávil filozof, zakladatel fenomenologie Edmund Husserl.

Jak se tento myslitel ocitl na Hané? To je prosté, narodil se tam. Konkrétně v Prostějově, v roce 1859. Jeho otec Adolf Abraham Husserl byl obchodníkem se střižným zbožím a není vyloučeno, že dnešní věhlas prostějovského oděvního průmyslu je zčásti právě jeho zásluhou. Husserlovi zároveň patřili k tamní židovské komunitě, což ovšem budoucí filozof Edmund v dospělosti téměř tajil. Proč, to doposud nevíme.

V Husserlových stopách se však vydáme nejen po Olomouci, kde na různých místech bydlel a docházel na studia, ale ve vzpomínání se vypravíme také do jeho německých působišť, kde Husserl vyučoval, ale také formuloval nový filozofický směr – fenomenologii. Právě díky ní dnes patří k předním představitelům filozofie na světě.

Společně s autorem pořadu Lukášem Motyčkou, režisérem Tomášem Soldánem a profesorem filozofie Ivanem Blechou z Filozofické fakulty Univerzity Palackého si připomeneme některé významné Husserlovi žáky a přátele, stejně jako nahlédneme do jeho filozofické kuchyně. Závěrem pořadu si poslechneme jednu ze vzpomínek na slavného manžela, tak jak je formulovala Malvína Husserlová. Rozhlasovou úpravu jedné z jejích vzpomínek přiblíží Václav Bahník.

Toulky německou literární Olomoucí jste mohli slyšet v neděli, v neděli 27. července, krátce po deváté hodině ranní.

Spustit audio