V Kostelci na Hané žil Petr Bezruč

13. září 2014

Další Toulky krajem nás zavedou do hanáckého městečka v době rozkvetlých růží a dozrávajícího ovoce. Projdeme si místo, které bylo od pravěku osídlené zemědělci.

Našly se tu staré germánské hroby z doby Římské. V roce 1347 byl Kostelec již označen jako opidum, tedy městečko, které patřilo k plumlovskému hradu. Dnešní radnice pochází z roku 1771, za ní stojí velká budova školy a nad ní dominanta hanácké krajiny na úpatí Drahanské vrchoviny - kostel.

Kostelecký chrám sv. Jakuba Staršího z let 1740 až 1756 byl postaven podle plánů stavitele Antonia Martinelliho. Za areálem kostela stojí lichtenštejnský dvůr a za ním nový hřbitov, který také patří k velice pozoruhodným místům.

Poznáme z něj, že se nacházíme v bohaté obci, a najdeme výjimečné náhrobky např. sochu dívky, která se opírá o rozhlasový přijímač, velkou bustu Hanačky v kroji a triptych od Františka Bílka, předešlé dvě sochy jsou dílem Karla Otáhala.

Na opačné straně městečka se nachází skromný červený domeček, v němž od roku 1939 bydlel básník Petr Bezruč, který si zdejší kraj oblíbil. My si zmíněná místa projdeme s historikem Jánem Kadlecem.

Toulky krajem poslouchejte v neděli 14. září.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio