V Olomouci se bojovalo o Paříž

14. srpen 2016

Historická bitva, která připomněla události z dob napoleonských válek se odehrála v sobotu 19. září na Korunní pevnůstce v Olomouci. Konal se třetí ročník akce s názvem Olmütz 1813.

Už dopoledne se otevřely brány multikulturního prostoru v Bezručových sadech, kde se nachází historická expozice představující olomouckou pevnost i Pevnost poznání Univerzity Palackého.

Návštěvníci si mohli v okolí amfiteátru prohlížet vojenská ležení. V kotlících se tu pomalu připravoval sobotní oběd.

V příkopech kolem pevnůstky hlídkovali ozbrojení jezdci na koních a uvnitř za hradbami pochodovaly šiky ozbrojenců v různobarevných uniformách.

Ozývala se střelba, bagr připravoval kamennou barikádu v místech, kde se schylovalo k bitvě. Kromě pušek se chystala také čtyři děla.

Uniforma zapnutá až ke krku

Francouzským vojskům velel pořadatel akce Pavel Grenar oděný v teplém dni, stejně jako ostatní aktéři do dobové uniformy. Jak prozradil, podle tehdejšího bontonu museli mít vojáci tento oděv z lněného sukna zapnutý až ke krku. Takto ustrojeni a vybaveni zbraněmi a municí podnikali dlouhé pochody na bojiště.

Vojensko-historický festival Olmütz 1813

Ve čtrnáct hodin se za zpěvu rozličných národních písní a mocného bubnování vydal průvod do centra města na Horní náměstí. Zastavil se vedle Sloupu Nejsvětější Trojice, a byl k dispozici fotoaparátům a kamerám kolemjdoucích i rozhovorům s obyvateli a turisty.

Po návratu na Korunní pevnůstku čekalo představitele vojáků z napoleonských dob obecenstvo, které zaplnilo vnitřní část valu. Ten posloužil jako tribuna pro velké představení inspirované událostmi od Paříže z roku 1815.

Bitevní vřava pohltila pevnost

Rozhořela se bitva, ozývala se střelba, ale bojovníci byli zpočátku většině lidí skryty za hradbami. Následně vtrhla armáda průchodem do vnitřního prostoru na prostranství před bývalým dělostřeleckým skladem.

Vojensko-historický festival Olmütz 1813

Oblaka dýmu produkovaná jednak výstřely a také pyrotechniky s odpalovacími systémy i ručně házenými dýmovnicemi občas zahalila scénu s míhajícími se postavami v barevných kostýmech a vidět byly jen věže kostelů na hradbách.

Po bitvě následovaly koncerty, jarmareční ukázka amputace končetiny, přednáška o maršálu Radetzkém. Celý den mohli příchozí navštěvovat stánky s francouzskými specialitami. A sobotní akce na Korunní pevnůstce vyvrcholila o čtvrt na devět večer ohňostrojem s nasvětlenými věžemi svatomichalského chrámu na pozadí.

Vojensko-historický festival Olmütz 1813
autor: Aleš Spurný
Spustit audio