V Seloutkách kdysi pěstovali víno a málem těžili i uhlí

13. říjen 2017

Osada Seloutky se nachází na východním svahu kopce Chlum, který patří k výběžkům Drahanské vrchoviny jižně od Prostějova. I když národopisně patří Seloutky spíše k Hané, je to obce položená v poměrně kopcovitém terénu a zmíněný Chlum je se svou výškou 412 metrů na okolní poměry skutečnou horou.

Archeologické nálezy nám připomínají skutečnost, že osídlení Seloutek je mnohem starší než jen to písemně potvrzené. Krajina nad nivou Hané byla pravděpodobně pro naše předky velmi lákavá, a tak zde byly objeveny stopy různých osídlení, včetně několika opevněných hradišť.

Nejstarší historická etapa Seloutek však spadá do období panování krále Jana Lucemburského. Právě v jím vydané listině v roce 1325 je obec poprvé zmíněná. Okolnosti jejího vydání potvrzují, že i když vesnice patřila k plumlovskému panství, část výtěžku, který odevzdávali místní obyvatelé vrchnosti, byla přesměrována svatojakubskému klášteru v Olomouci.

Kaple Panny Marie prý lákala i poutníky

Přestože je obec přifařena od počátku své existence do Určic, nejvýznamnější památkou obce je zdejší kaple Nanebevzetí Panny Marie. Byla ostavena v barokním slohu v roce 1802. Obraz Panny Marie umístěný uvnitř prý uzdravuje nemocné, a tak sem v minulosti docházeli také poutníci, byť statut potní kaple tato stavba nemá.

Dobové zápisy nám prozrazují, že tato kaple měla svou předchůdkyni. Ta však stála jinde, u dnešní odbočky na Domamyslice. Byla postavena kolem roku 1670 a zasvěcena svatému Vavřinci. Z informací zapsaných ve farní kronice víme, že to byla jen malá kaple. Ani její existence však nevysvětluje, jak se do inventáře současné kaple dostal krásný renesanční kalich z roku 1538. Unikátní nádoba neznámého původu je vyrobená ze stříbra a následně pozlacená. Na kalichu je vyryta ženská hlava a hlavy Ferdinanda I. a sultána Solimana.

Název místa Vinohrady odkazuje k historii

Druhou církevní stavbou v obci je kaplička svatého Šebestiána postavená na svahu severně od vesnice. Stojí na místě, kterému se říká Vinohrady. Víno se zde opravdu pěstovalo, a to dokonce se souhlasem majitele obce Vojtěcha z Pernštejna z roku 1558. Samotná kaple byla dokončena v roce 1836. To vylučuje místní pověst, podle které prý svatý Šebestián z kaple ochránil obyvatele obce před morem, při němž prý v sousedních Určicích zahynulo mnoho lidí. Seloutek se údajně morová nákaza díky kapli nedotkla. Ve skutečnosti se v době po dostavění kaple mor v našich zemích objevoval jen sporadicky.

Interiér kaple

Vinohrady kolem kaple postupně zanikly. V roce 1865 přišli na svah Chlumu prospektoři, kteří zde chtěli těžit uhlí. Naštěstí pro obec si to rozmysleli. Kousek od kaple svatého Šebestiána, nedaleko Všetičkovy skály, stojí novodobý altán s krásnou vyhlídkou do kraje Prostějovska i na Nízký Jeseník a Hostýnské vrchy.

autor: kbz
Spustit audio