Vesnička s památkou na Prusko-rakouskou válku

30. září 2014

Malá vesnička Čechůvky leží tři až čtyři kilometry východně od Prostějova, od roku 1973 je prostějovským předměstím. Poprvé se zmiňuje v roce 1360. Její katastr tvarem připomíná hokejku, která dlouhou částí zasahuje do polí až ke Kraličkám.

Právě v tom místě stojí kříž z roku 1802. Na cestě k Dubu vidíme další kříž se zajímavým příběhem z roku 1869. Odehrála se tu šarvátka mezi pruskými husary a saskou jízdou 14. srpna 1866. Jeden z přeživších účastníků bitvy pak poslal obci šedesát zlatých na stavbu památky.

Na podstavci se můžeme dočíst, že je podstavena z nákladu obce Čechůvské s přispěním jednoho dobrodince a na desce pod křížem je malý úryvek z kroniky popisující bitvu, která zdejšímu kříži předcházela.

Na návsi stojí pěkná zvonička na místě starší dřevěné a před ní kříž z roku 1833, patrně ze stejného roku jako zděná stavba za ní. Kapličku sv. Otýlie najdeme na konci Čechůvek mezi dvěma lípami na návrší na cestě směrem ke Kralicím, vysvěcená byla v roce 1777.

Ke svaté Otylce (patronce slepých, špatně vidících a optiků) chodila procesí z Prostějova už od 17. století. Podle legendy má kaplička původ ve středověku, kdy tu vyvěral pramen zázračné vody, který léčil slepotu. V kronice se můžeme také dočíst, že od kapličky vedla podzemní cesta směrem k Olomouci.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio